Açma Tarifleri

Malzemeler
1 Lt. Süt
1 Paket (250 Gr.) Margarin
2 Paket (84 Gr.) Yaş Maya
6 Yemek Kaşığı Sirke
1 Yemek Kaşığı Tuz
12 Yemek Kaşığı Şeker
Un (aldığı kadar)

Üzeri için;
3 Adet Yumurta Sarısı
1 Yemek Kaşığı Pekmez
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
Çörek Otu - Susam

Yapılışı
Tüm malzemeler (margarin hariç) bir kasede karıştırılıp, azar azar un eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurulur. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp, avuç içi büyüklüğünde açılır.
Açtığımız hamurun üstüne, iki fındık büyüklüğünde yumuşamış margarin veya tereyağ sürülür. (Kayınvalidem bir çok denemeden sonra, bu açmanın en güzel "Sana" marka margarin ile güzel olduğunu, daha çıtır olduğunu söyledi. Diğer yağlar ile denediğinde hem istediği gevreklikte olmamış, hemde yedikten bir süre sonra midede yanma oluşuyormuş.)
Rulo şeklinde, hafifce ezerek sarılır, meydana gelen rulo ile bir düğüm atılarak, yağlanmış tepsiye konur. Hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır.
Sıcak bir ortamda 1,5 saat mayalanmaları için bırakılır. (Ortam soğuk ise süre uzayabilir.)
Açmalar mayalandıktan sonra, üzeri için hazırlanan karışım üzerlerine sürülür, çörekotu ve susam serpilir.
180 derecede, üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
NOT 1: Açmalar mayalanırken bir hayli şişeceği için, tepsiye aralıklı olarak dizin.

NOT 2: Açmalar fırından çıkınca üzerlerine 5 dk. ıslak bez örtün.

NOT 3: Yukarıdaki ölçüler ile yaklaşık 35 adet açma çıkıyor, siz isterseniz ölçülerde azaltma yapabilirsiniz, ama buzlukta uzun süre taze kaldığı için fazla yapmanızda bir sakınca yok.
X