Makarnalı Börek Tarifi

Malzemeler :
8 Milföy Hamuru
Yarım Paket Makarna
Beyaz Peynir
Kaşar Peyniri
2 Yumurta
1 Su B. Süt
1 Çay B. Sıvıyağ
Maydanoz
Dereotu

Üzeri İçin:
Çörek Otu
Susam

Hazırlanışı
Makarnayı az suda haşlayın. Az tuz ilave edin. (Makarnayı az suda pişirirseniz vitamin ve mineral değerlerini kaybetmez.) Karıştırma kabına 2 yumurtayı kırın, birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın. Sütü ve sıvıyağı ilave edin. Tahta kaşıkla karıştırın.

İnce ince doğranmış maydanozu ve dereotunu ekleyerek karıştırmaya devam edin. Beyaz peyniri içine ufalayın. Kaşar peynirini rendeleyin ve karışıma ilave edin. Haşlanan makarnayı sosun içine alın ve karıştırın. Tezgaha az un serpin. 4 tane milföy hamurunu kare şeklinde birleştirin. Fırın kabının boyuna göre açın.

Yağlanmış fırın kabına alın. Makarnalı harcı dökün. Diğer 4 tane hamuru da birleştirerek açın ve makarnanın üzerine kapatın. Kenarlarından sıkıştırın. Ayırdığınız yumurta sarısını sıvıyağla çırpın ve hamurun üzerine fırçayla sürün. Susam ve çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.
Afiyet Olsun. Kaynak.Lezzet Derya

Mandalinalı Tart Tarifi

Malzeme :
2,5 su b. un
125 gr. tereyağı
2 çorba k.toz fındık
1 yumurta
1 tatlı k. kabartma tozu
1 su b. toz şeker
buzlu su

Kreması için:
2 su b. süt
1 su b. mandalina suyu
3 çorba k. un
1 çorba k. nişasta
1 su b. toz şeker

HAZIRLANIŞI:
Kreması için tencerye 2 su bardağı sütü alın.
Üzerine 3 çorba k.un,1 çorba k.nişasta,1 su bardağı
toz şekeri ilave edin ve ocağa alın.
Krema katılaşmaya başlayınca üzerine 1 su bardağı
mandalina suyunu ilave edin.Devamlı karıştırarak kremayı
pişirin.
Tart hamuru için karıştırma kabın 2.5 su bardağı unu alın.
Üzerine 2 çorba kaşığı toz fındık 1 tatlı kaşığı kabatma
tozunu ekleyin.Ortasına havuz açın ve içine 1 adet yumurtayı kırın.
Yumurtanın üzerine 125 gr.tereyağını alın.Unun üzerine 1 su bardağı
toz şekeri alın.İlk önce terayağını ve yumurtayı karıştırın.Daha sonra
unu da karışıma ekleyerek yoğurun.Tart hamurunu kalıba yerleştirin
ve önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirin.
Fırından çıkan tart hmurunun üzerine hazırladığınız kremayı
ilave edin.Üzerine mandalina dilimleri ile süsleyerek servis edin.
Afiyet Olsun. Kaynak.Lezzet Derya

Elmali Tart Tarifi

Malzeme :
3 yumurta
1 su b. tozşeker
1 p. margarin
1 limon kabuğu
1 p. kabartma tozu
alabildiği kadar un
2 çorba kaşığı üzüm
2 çorba kaşığı file fındık
üzeri için:
3 elma
1 tatlı k. tarçın
2 çorba k.tozşeker
pudra şekeri

HAZIRLANIŞI:
Önce karıştırma kasesene yumurtaları kıralım.
yumuşatılmış margarini ekleyip birkaç kaşık
un ekleyerek karıştıralım. margarin iyice eriyince
limon kabuğu rendesini,tozşekeri,kabartma tozu
ve un ekleyerek tart hamuru kıvamına getirelim.
hamurdan bir portakal büyüklüğünde ayırıp
buzluğa atarak sertleştirelim. içine birkaç kaşık
daha un ekleyerek kıvamını daha sert yapabilirsiniz.
geri kalan hamura file fındığı ekleyerek fırın
kabına yayalım. diğer tarafta rendelenmiş elmayı
pişirip soğutalım.içine tarçın ,üzüm ve tozşekeri
ekleyelim. hamurun üzerine yayalım. buzluktan
çıkarttığımız hamuru rendeleyelim. 170 derecede
üzeri ve altı kızarana kadar pişirip üzerine pudra
şekeri eleyerek ılık servis yapalım.
Afiyet Olsun. Kaynak.Lezzet Derya

Kahveli Kurabiye

Evde Yapıp Misafirlerinize İkramda Bulunacanız Kahveli Kurabiye
Malzemeler

200 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
150 gr. pudra şekeri
1 yumurta
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı granül kahve
1 tatlı kaşığı kakao
1/2 çay bardağı nişasta
aldığı kadar un (çoğu tam buğdaydı)
1/2 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilya

Yapılışı

Tereyağ, sıvı yağ, yumurta ve şeker yoğrulur. Sonra diğerleri eklenip yoğrulur. Kulak memesi kıvamına gelince ceviz büyüklüğünde bezelenir, oval şekil verilip yassıltılarak tepsiye dizilir. Bıçakla üstleri çizilir ve 170 dereceli fırında 25 dakika pişirilir.

Bu ölçülerle 39 adet kurabiye çıktı.

Kolay Gözleme Tarifi

Malzemeler
2 adet yufka
3 çorba kaşığı tereyağ
3 çorba kaşığı margarin
1 su bardağı beyaz peynir
½ denet maydanoz

Tarif
Beyaz peyniri çatalla ezin.
maydanozları yıkayın ve ince ince kıyın, peynirin içine katın.
Yufkaları ortadan ikiye kesin.
Orta kısımlarına tereyağı küçük parçalar halinde koyun.
Peyniri ortasına serpin, yufkayı kenarlarından zarf gibi kapatın.
Teflon tavaya bir kaşık margarin koyun, eridikten sonra gözlemeyi koyarak kızartın.
Altı kızarınca çevirerek üstünü de kızartın.
Bütün yufkaları bu şekilde hazırlayın.
Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Yengen Tostu Tarifi

Malzemeler
2 dilim tost ekmeği
2 dilim domates
1 adet yeşil biber dört parçaya bölünmüş
1 tutam mısır
4 adet zeytin çekirdeği çıkarılmış
Kaşar peyniri
Sucuk salam sosis pastırma (isteğe bağlı)
Yeşillik

Tarif
Önce kaşar peyniri sonra sırayla domates dilimlerini zeytinleri biberi isteğe bağlı sucuk,salam ve sosis ile son olarak mısırı tost ekmeğinin üzerine koyun.
Başka bir tost ekmeği ile üstünü kapatıp üzerine çok az margarin sürün.
Üzerleri kızarıp kaşarlar eriyince makineden alın çay ile birlikte servis yapın.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Fransız Tostu Tarifi

Malzemeler
2 yumurta
1 cay bardagi sut
1 cay kasigi tuz
1 cay kasigi seker
4-5 dilim beyaz ekmek
Tereyag

Tarif
Yumurta, sut, tuz, seker karistirilir ve dilimlenmis ekmekler bu karisimin icine batirilip-cikartilarak tereyaginda arkali onlu kizartilir.
Fransiz tostlari zevkinize gore recel, muz, cilek, bal, kaymak, pudra sekeri veya maple şurubuyla tatlandirilir.

Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Karnabahar Türlüsü Tarifi

Malzemeler:
1 kg karnabahar
2 orta boy havuç
3 orta boy patates
1 orta boy soğan
2 adet yeşil ya da kırmızı biber
4-5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1-2 yemek kaşığı domates salçası
250 gr parça kırmızı et, ya da tavuk Fileto
Bir miktar yağ, bir miktar su
Tuz, Karabiber

Yapılışı
Tencereye et ya da tavuk koyulup suyu biraz çekilir sonra yağı konulup biraz kavrulur.
Ardından ince kıyılmış soğanlar eklenip beraber sotelenir.
Daha sonra biber salçası eklenir ve ardından halka şeklinde doğranmış havuçlar ve ezilmiş sarımsaklar eklenir eklenip beraber sotelenir.
Ardından, iri küp halinde doğranmış patates, julyen usulü kıyılmış biberler ve karnabaharlar kat, kat eklenir.
Domates salçası ve tuz eritilip sebzeler gömülmeyecek şekilde suyu konulur ve kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Piştikten sonra tencereye karabiber dökülür ve kapağı tekrar kapatılır.
Sıcak servis yapılır.
Püf Noktası: Karnabaharlar sıcakken parçalana bileceğinden, pişerken çok az karıştırılmalıdır.

TARİFİN ÖZELLİKLERİ:
Sebzeli tencere yemeği olarak da adlandırabileceğimiz bir türlü yemeğidir.
Oldukça faydalı ve hafif bir yemektir. Hazmı kolaydır.
Tencere, süzgeç, tahta kaşık, bıçak, kesme tahtası... Vs gibi araç gereçlere ihtiyaç duyulur.
Verilen ölçüler 6 porsiyonluktur.
Ortalama maliyeti şu sıralar karnabahar fiyatları tavan yaptığı için çok belli bir fiyat koyulamıyor ama ortalama  bu yemeğin maliyeti 15 TL civarındadır.
Sunumu taze baharatlarla yapılabilir.
Tencere yemeğidir. Altı kısık ocakta pişirilirse sebzeler güveç tadında pişer.

Afiyet Olsun

Rengarenk Kış Salatası Tarifi

Malzemeleri:
2 kök brokoli (Haşlanmış)
5 yeşil soğan
2 haşlanmış havuç
1 çay bardağı mısır
1 tutam dereotu
1 tutam maydanoz
Marul
5 kornişon turşu
6 çeri domates

Sosu İçin:
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limon
3 çorba kaşığı mayonez
Yapılışı:
Malzemeler doğranır
Brokoliler tabağın kenarına yerleştirilir.
Ortasına karışım koyulur.
Sosu ilave edilir.
Püf Noktası: Sosu servis edileceği zaman ilave edilmelidir.

Tarifin Özellikleri:
Besin değeri açısından; bol miktarda vitamin içermektedir.
Kullanılan araç gereçler; karıştırma kasesi, doğrama tahtası.
Porsiyon sayısı; 6-8 kişiliktir.
Ortalama maliyeti; 4 tl.

Afiyet Olsun

Makarna Salatası

Malzemeler
1/2 Paket Makarna
4 Yemek Kaşığı Yoğurt
1,5 Yemek Kaşığı Mayonez
¾ Su Bardağı Haşlanmış Havuç (Tavla zarı gibi küçük doğranmış)
¾ Su Bardağı Kornişon Turşu (Tavla zarı gibi küçük doğranmış)
¾ Su Bardağı Haşlanmış Bezelye
Tuz

Yapılışı
Yoğurt ve mayonezi çırpma teli ile karıştırarak pürüzsüz hale getirin.
Bezelye, havuç ve turşuları ekleyin ve karıştırın.
Haşlanmış ve süzülmüş makarnayı yoğurtlu karışıma ekleyin.
NOT 1: Bu salatayı hazırladıktan sonra, fazla bekletmeyin, makarnalar sosu emiyor ve güzel olmuyor, taze iken yemenizi öneririm.
NOT 2: Makarnaları biraz diri haşlayıp, haşlama suyuna da sıvı yağ,tuz ve bir tavuk bulyon atarsanız, daha lezzetli oluyor.

Közlenmiş Brokolili Makarna Salata Tarifi

Malzemeler:
1 paket penne makarna
1 kg brokoli
5-6 adet közlenmiş kırmızı biber
3 diş sarımsak
½ çay bardağı zeytinyağ
Tuz, karabiber
Sosu İçin:
½ limon suyu
½ çay bardağı zeytinyağ
½ çay bardağı makarna suyu
1 diş sarımsak - Tuz
Üzeri İçin: ½ su bardağı ceviz içi

Yapılışı:
Brokoli saplarından ayrılıp, sarımsak, zeytinyağ, tuz ve karabiber ile iyice harmanlanır.
Isıtılmış 230 dereceli fırında ara, ara alt üst edilerek 15-20 dk közlenir.
Makarna haşlanıp, suyundan ½ çay bardağı ayrılır.
Ayrı bir yerde sos için; limon suyu, zeytinyağ, makarna suyu, dövülmüş sarımsak ve tuz ile iyice karıştırılır.
Közlenmiş brokoli, haşlanmış makarna ve közlenmiş kırmızı biberler karıştırılır.
Üzerine sos malzemeleri gezdirilip servis tabağına alınır.
Tarifin Özellikleri:
Sebzeli ve makarnalı bir salata çeşididir.
Porsiyon sayısı: 15-18 kişilik.
Ortalama maliyeti: 7-8 tl.

Afiyet Olsun

Lokum Kek - 2 (Lamington) Tarifi

Sıvı yağlı versiyonunu denedim bu sefer, perhizliler için özellikle. Keki sade haliyle kendi başına da yenebilecek gibi iddialı, kıvamı özellikle.
 
Kek Malzemeleri
4 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
0,75 su bardağı koyu ayran (süt de olabilir herhalde)
0,75 su bardağı fındık yağı
1 limon kabuğu rendesi
2,5 su bardağı un
0,5 su bardağı nişasta
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilyalı şeker

Sos Malzemeleri
2,5 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
5 yemek kaşığı kakao (50 gr.)
40 gr tereyağ

2 su bardağı hindistan cevizi (ölçmedim aslında)

Yapılışı
Yumurtayla şekerden başlayarak sırasıyla çırpılır. 170 dereceli önceden ısırılmış fırında 40-45 dakika pişirilir. Fırının 2. seviyesinde, alt-üst ayarında.
Sos malzemeleri bir kapta çırpma teli yardımıyla pişirilir. Bir taşım kaynadığında ocak söndürülür, tereyağ eklenip karıştırılır. Ara ara karıştırılarak kabuk bağlamadan soğuması sağlanır.
Kek soğuduğunda dilimlenip (6x6'lık matris oluyor) çatalla önce sosa sonra hindistan cevizine bulanır. Servise  hazırdır. Veya servis anına kadar buzdolabında muhafaza edilebilir.
Sos ve hindistan cevizinin kalanına göz kararı yumurta, şeker, un vs. eklenip küçük bir kalıpta kek yapılır.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Kestane Püreli Çikolatalı Tart Tarifi

Tartları çok severim, hem şık hem pratik. Hele dolgu malzemeleri hazırsa çabucak hazırlanıveriyor. Bu misalde olduğu gibi :)

Hamur Malzemeleri
125 gr. tereyağ (soğuk)
1 yumurta
1 çay bardağı pudra şekeri (42 gr.)
250 gr. un
1 çay kaşığı kabartma tozu (tercihe bağlı)

380 gr. kestane püresi (1 küçük kavanoz)
200 gr. krema
200 gr. bitter çikolata

Yapılışı
Hamur çok fazla yoğrulmamak kaydıyla hızlıca birleştirilir, kalıba yayılır ve 175 dereceli fırında pişirilir.

Krema kaynatılıp çikolata ilave edilir, sıcaklığıyla eritilir. Kestane püresi de eklenir ve soğutulup mikser ile çırpılır. Soğumuş olan tart hamurunun içine doldurulup buzdolabına dinlenmeye alınır. 1-2 saat sonra yemeye hazırdır.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Islak Kek Tarifi. Buzlu Bademden

Bütün iş yerinin onayını almış olan bu tarif, iş arkadaşım Nurhan Hanım'a ait, sadece sosun yağını ve şekerini biraz azalttım. Tadı, kıvamı çok güzel gerçekten; bu vesileyle kendisine buradan tekrar teşekkür ediyorum. Ölçüler büyük dikdörtgen borcam veya o ebatta bir tepsi için uygun.

Malzemeler
5 yumurta
300 gr. toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı fındık yağı
350 gr. un
50 gr. kakao
2 paket kabartma tozu
2 tatlı kaşığı vanilya şekeri

Sos Malzemeleri
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı fındık yağı
100 gr. toz şeker
25 gr. kakao

Yapılışı
Yumurtayla şeker. sonra diğer malzemeler çırpılır. Yağlanmış kalıba dökülüp 170 dereceli sıcak fırında 2. seviyede yaklaşık 45 dakika pişirilir (kürdan testi yapıyoruz).

Kek pişerken, sos ocağa alınıp şeker eriyene kadar karıştırılır.

Kek çıkarılıp 5 dakika bekledikten sonra dilimlenir ve her dilim kürdanla 3-4 yerinden delinir. Ardından sos dökülür. Sosunu çektikten sonra üstüne hindistan cevizi serpilir, servise hazırdır.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Corn Flakesli Kurabiye

Malzemeler:
1 paket margarin (oda sıcaklığında)
1 su bardağı ceviz
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı pudra şekeri
1 avuç damla çikolata
1 yumurta sarısı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

Dışı İçin;
1 yumurta akı
Corn Flakes
Yapılışı:
Bütün malzemeler karıştırılır ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. İstenilen şekil verilir. Yumurta akına batırılır ve corn flakes bulanır. 190 C' de 20-25 dk. pişirilir.

Afiyet Olsun

Dutlu Tart tarifi Taze

Malzemeler : 
3 su b.un
125 gr.margarin
2 yumurta
3 çorba k.pudra şekeri
1 çay k.kabartma tozu

kreması için: 
2 su b.süt
1 su b.toz şeker
2 çorba k.un
1 çorba k.nişasta
1 p.vanilya

Üzeri için:
dut

Hazırlanışı :
Karıştırma kabına 3 su bardağı unu alın.Unun ortasına 125 gr.margarini ilave edin.Margarinin üzerine 2 adetyumurtayı kırın.Unun zerine pudra şekeri ve kabartma tozunu ilave eein.İlk önce margarini ve yumurtayı karıştırın.Daha sınra unuda karıştırarak bir hamur elde edin.Hamuru merdane ile tart kalıbı boyunda açın.Tart hamurunu tart kalıbına alın.Kenarlarını elinizle bastırın.

Önceden ısıtılmış 180 derecelikfırında pişirin.Kreması için tencerey 2 su baradğı sütü alın.Üzerine toz şeker,un,nişasta,vanilayayı ilave edin.Sürekli karıştırarak bir krema hazırlayın.Tart hamurunu fırında çıkartıktan sonra kalıbından ayırın.Servis tabağına tart hamurunu alın.Üzerien kremasını dökün.Kremanın üzerine dutları dizin.Servis edin.Afiyet Olsun. Kaynak.Lezzet Derya

Kirazlı Tart Tarifi

Malzemeler: 
2.5 su b.un
125 gr.margarin
1 yumurta
1 çay b.pudra şekeri
1 çay k.vanilya
1 çay k.kabartma tozu
yarım çay b.soğuk su

Kreması için:
2 yumurta
50 gr.margarin
1 çay b.pudra şekeri
kabartma tozu
vanilya
limon kabuğu rendesi
tarçın
3 çorba k.badem
kiraz
kayısı
1 çorba k. un

Üzeri için:
2 yumurta
50 gr.margarin
1 çay b.pudra şekeri
kabartma tozu
vanilya
limon kabuğu rendesi
tarçın
3 çorba k.badem
kiraz
kayısı
1 çorba k. un

Hazırlanışı: 
Karıştırma kabına 2,5 su un alınır. Üzerine oda sıcaklığındaki margarin, pudra şekeri, vanilya, kabartma tozu, yumurta ve yarım çay bardağı soğuk su alınarak hamur yoğrulur. Hazırlanan hamur tart kalıbına yayılaarl yarı kıvamda pişirilir. Bu arada kreması hazırlanır. Bunun için; 2 yumurta, oda sıcaklığında margarin, pudra şekeri, kabartma tozu, vanilya, limon kabuğu rendesi, tarçın, badem ve 1 çorba k. un karıştırma kabına alınarak karıştırılır. Hazırlanan krema yarı pişmiş tart hamurunun üzerine yayılır. Daha sonra üzerine kiraz ve kayısılar dizilerek pişirilir.Afiyet Olsun. Kaynak.Lezzet Derya

Kakaolu Meyveli Fıstıklı Tart Tarifi

Malzeme:
125 gr tereyağı
1 yumurta
1 çay b. pudra şekeri
2,5 su b. un
1 tatlı k. kakao

Krema Sosu İçin:
2 su b. krema
200 gr bitter çikolata
meyve

Üzeri İçin:
yeşil fıstık


Hazırlanışı:Karıştırma kabına yumuşatılmış tereyağını alın.Üzerine bir yumurta kırıp karıştırın. Daha sonra pudra şekerini, unu, kakaoyu ekleyip hamur yapın. Tartölet kalıplarına elinizle bastırarak yerleştirin.Ortasındaki boşlukları çatalla delin. 170 derecede pişirin. Bu arada kremayı ocakta ısıtın. içine çikolataları ekleyin ve ocaktan alın. Erimiş olan çikolata, krema karışımını soğumaya bırakın.Tartöletlerimiz fırından çıkıp ılıyınca kenarlarını bu sosa batırıp fıstığa batırın. İçlerine kalan sosu doldurun. Böylece buzdolabında tutarak kremanın katılaşmasını sağlayın. Daha sonra üzerine mevsim meyveleri ile süsleyin.Afiyet Olsun. Kaynak.Lezzet Derya

Yulaflı Ve Fındıklı Kurabiye

    Yumuşak bir kurabiye, güzel; tam dişime göre yine (yani tellerime göre daha doğrusu).


Malzemeler

125 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
1/2 su bardağı toz şeker
1 yumurta
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yoğurt
1,5 su bardağı tam buğday unu
0,5 su bardağı yulaf
0,5 su bardağı fındık kırığı
1 tatlı kaşığı kabartma tozu (1/2 paket)
1 tatlı kaşığı vanilyalı şeker

Yapılışı

Önce yağ, şeker, yumurta ve yoğurt çırpılır. Ardından diğer malzemeler, son olarak da fındık kırığı içine karıştırılır. Elle yoğurmaya gerek yok çünkü gayet cıvık oluyor, kaşık kullandım. Dondurma kaşığıyla yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyulup elle biraz yassıltılır. 180 dereceli fırında pembeleşene kadar pişirilir (10-15 dakika). 21 adet kurabiye çıktı.

Karnabahar Mücveri

1 adet karnabahar
2 yumurta
1 tutam maydanoz
fesleğen yaprağı
yeşil soğna
2 çorba k.beyaz peynir
aldığı kadar un
Kızartmak için:

sıvıyağ
Sosu için:

yoğurt
dereotu
Karnabaharları haşlayarak incecik doğrayın. Üzerine yumurta, maydanoz, fesleğen, yeşil soğan ve beyaz peynir ekleyerek karıştırın. Alabildiği kadar un ekleyin. Hazır olunca kaşık yardımı ile kızgın yağda kızartın. Yanında yoğurt ile servis yapın.

Tavuklu Yufka Sarması

Malzemeler:
1 paket hazır yufka
500 gr tavuk göğsü
Sosu için;5 kaşık yoğurt,1 çay bardağı sıvı yağ,bir çay bardağı süt

Yapılışı:
Tavuk göğsünü ince ince kıyın ve baharat ekleyerek kavurun.Yufkanın içine her yerine hazırladığınız sostan sürün.İçine tavuk etinden ekleyin.Yufkanın bir ucundan katlayın,çıkmaması için kenarlarını kıvırın.Fırın tepsisine koyun ve üzerine sıvıyağ sürün.Hafif kızarınca almalısınız.İnce ince kıyıp isteğe göre üzerine salçalı sos yapıp servis yapabilirsiniz..
Afiyet Olsun

Fırında Patatesli Köfte Tarifi

Köfteleri, patatesleri kızartıp koyarsak İzmir köfte oluyor. Onu da yayınlarım inşallah. Bunu yapmak daha az uğraştırıyor tabi ki.

Malzemeler
800 gr. kıyma
3 dilim ekmek
1 büyük soğan
1 yumurta
1 tatlı kaşığı silme karbonat
1 yemek kaşığı tuz
karabiber, kimyon, pul biber vs.
4 patates
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
2-2,5 su bardağı sıcak su
tereyağ + zeytinyağı

Yapılışı
Kıyma diğer malzemelerle birlikte yoğrulur, bezelenir. Patatesler elma dilimi şeklinde dilimlenip göveçin zeminine dizilir. Üstüne köfteler sıralanır, sos malzemeleri ocakta kaynatılıp üstüne dökülür. Parçalar halinde tereyağ koyulur ve biraz zeytinyağı gezdirilir (bunun ölçüsü yok, göz kararı).

180 derece 2. rafta 3D pişirme (turbo) 90 dakikada pişti, köfteleri yanmasın diye çevirdim.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Fissler Düdüklüde Pişirme Süreleri

Fissler düdüklü tencerede şimdiye kadar tecrübe ettiğim pişirme süreleri aşağıdaki gibidir. Kullandıkça listeyi geliştiririm inşallah.

1. kademe
iç bakla 3-4 dakika (4 dakika biraz fazla geldi)
erik, kayısı (şerbet için) 5 dakika
mantı (ev yapımı) 1 dakika
kırmızı mercimek 3 dakika (2 bardak mercimek + 4-5 bardak su)
küp patates 2 dakika, buharda
börülce 3-4 dakika
barbunya 3-4 dakika

2. kademe
köy tavuğu 22 dakika
hindi 25 dakika
tavuk 5-6 dakika
kuru fasulye 4-5 dakika (ıslatılmış)
nohut 6 dakika (ıslatılmış)
buğday 9 dakika (ıslatılmamış)
dana eti 10 dakika
kuzu eti 7 dakika
darı 15 dakika

Not: Yukarıdaki dakikalar, yemek piştikten sonra tencerenin buharı çıkana kadar kapağı açılmamak suretiyle alınmıştır. Kapağı hemen açacaksak süreyi biraz arttırmak gerekir ama kesin bir süre de veremiyorum.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Tarçınlı Kurabiye Tarifi

Özetle güzel oldu.

Malzemeler
125 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
1/2 su bardağı sıvı yağ
3/4 su bardağı toz şeker
1 yumurta
1,5 yemek kaşığı yoğurt
aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilya şekeri
1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı
Oda sıcaklığında yağ ve diğer malzemeler en son un, kabartma tozu olmak üzere yoğrulur. Kulak memesi kıvamında bir hamur tutulup bezelere bölünür. Toz şekere bulanıp tepsiye dizilir. 190 dereceli fırın, 3. seviye, 3D pişirme, 16 dakika, 27 kurabiye.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Sakızlı Lor Kurabiyesi Tarifi

Annemle teyzemin en sık yaptığı kurabiye bu, artık ben de yapayım dedim. Ölçüyü 1,5 katına çıkardım ve içine damla sakızı ilave ettim. Bir de şeker miktarını azalttım. İçi yumuşacık, güzel :)

Malzemeler
300 gr. tatlı lor
3 yumurta (1'inin akı ayrılır)
3/4 su bardağı zeytin yağı
1 su bardağı toz şeker
3 + 1/3 su bardağı  un
1,5 paket kabartma tozu
2-3 parça damla sakızı (tercihe bağlı)

Yapılışı
Damla sakızını buzdolabında bekletiyorsak dövünce unufak oluyor, fazla uğraştırmıyor.

Önce lor, şeker, yumurta ve yağ karıştırılır, lor parçaları ezilir. Sonra un ve kabartma tozu ilave edilir. Ele yapışan bir kıvamda oluyor. yumurtanın büyüklüğüne göre yukarıdaki un miktarı değişebilir. Aslında tarifi şu şekilde düşünmek lazım, hamur cıvıklıktan kurtulmadan bakıyoruz; avucun içini yağlayıp bir parça hamuru avucumuzda yuvarladığımızda düzgün bir beze oluyorsa tamamdır.

Bezeler cevizden daha büyüktü, yukarıdaki ölçüyle 22 adet çıktı. Yumurta akına ve toz şekere batırılan bezeler tepsiye dizilir. 180 derecede pişirilir. Yaklaşık 25 dakikada kızarır.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Kadayıfta Çikolata Rüyası Tarifi

Malzemeler :
* 300 gr. tel kadayıf
* 1 kase ceviz
* 1 çorba k. kakao
* 2 çorba k. damla çikolata
* yarım çay b. sıvıyağ

Şerbeti için:
* 3 su b. su
* 3 su b.toz şeker
* 1 dilim limon

Hazırlanışı :
300 gr. tel kadayıfı kesin.Bir karıştırma kabına alın.Üzerine sıvıyağ ve kakao ilave edip elinizle didikleyin.Fırın tepsisini margarin veya tereyağı ile yağlayın.Tepsiye kakolu tek kadayıfın yarısını alın.Elinizle bastırın.Üzerine ceviz ve damla çikolata ilave edin.

Diğer kalan kadayıfı fırın tepsisine alıp iyice bastırın.Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.Şerbeti için tencereye 3 su bardağı su,3 su bardağı toz şeker ve 1 dilim limon ilave edip kaynatın. Kadayıf tatlısı fırından çıktıktan sonra üzerine şerbeti dökün.Üzerine dondurma ile servis edin.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Karnıbaharli Makarna Börek

MALZEMELER:
yarım kg. karnabahar
1 yufka
1 kase makarna
2 diş sarımsak
1 tutam dereotu
1 tutam maydanoz
2,5 su b. süt
1 çorb ak. un
4 çeri domates
dil peyniri
sıvıyağ
tuz

HAZIRLANIŞI:
Önce tencereye az miktarda su koyarak
karnıbahar ve makarnaları aynı suda
haşlayarak suyunu çektirin.üzerine sarımsak,
maydanoz ve dereotunu da ekleyin. Diğer
Tarafta süt,un ve biraz sıvıyağla akışkan bir
sos hazırlayın. Bir yufkayı fırın kabına yayın.
üstüne makarnalı karışımı boşaltın. Çeri
domatesleri doğrayarak üzerine yerleştirin.
En son elinizle parçaladığınız dil peynirlerini
de serpin. Kabın dışına taşmış yufka parçalarını
üstüne kapatıp 180 derecede alt üst kızarana
kadar pişirin. Ters çevirip dilimleyerek sıcak
servis yapın.

Üzümlü Kurabiye

kurabiyeler çocukluğumuzun ve çocuklarımızın nesillerdir çok severek yedikleri bir kurabiyedir.

Gerekli malzemeler
1.5 çay bardağı pudra şekeri
110 gram oda sıcaklıgında yumuşamış margarin
1 adet yumurta
yarım su bardagı yoğurt
2 su bardağı elenmiş un
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı
Bir kapta bu karışımı iyice karıştırınız.Daha sonra ceviz büyüklügünde parçalar alıp elinizle çekiller veriniz. Daha önceden yağlanmış tepsiye belli aralıklarla dizmeye başlayınız.Bu işlemi hamurunuz bitene kadar devam ettiriniz.Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 20-25 dakika kadar pişmeye bırakınız.Afiyet olsun.

Rulo Pasta

Rulo pasta için gerekli malzemeler
4 yumurta
1 su bardagı toz şeker
1.5 su bardağı un
1 çay kaşıgı karbonat

Yapılışı
Bir kaba malzemeleri ekleyip iyice çırpınız.Margarinle yağlanmış tepsine dökünüz.Fırına sürüp pişmeye bırakınız.Piştikten
sonra arzunuza göre kreme yapıp rulo haline getirip arasına ve üzerine kremayı sürünüz.Arzuya göre fındık ceviz ya da muz,çilek
ekleyebilirsinizz.Şimdiden Afiyet olsun.

Kazdağı Çorbası Tarifi

MALZEMELER:
5 çorba k. tarhana
1 su b. haşlanmış börülce
1 çay b. haşlanmış nohut
3 yeşil biber
2 domates
1 çorba k. domates salçası
1 tavuk bacağı
1 çorba k. tereyağı
tavuk suyu
tuz

HAZIRLANIŞI:
Tavuğu haşlıyoruz ve etlerini didiyoruz. Domatesleri soyuyoruz ve doğruyoruz. Biberleri de doğruyoruz.Tencereye tereyağını ve sıvıyağı koyuyoruz. Biberleri ilave edip kavuruyoruz.
Salçayı ve tarhanayı alıp karıştırıyoruz. Domatesleri ekliyoruz. Önce soğuk su döküyoruz. Peşinden tavuğu haşladığımız suyu da ilave edip çırpma teliyle karıştırıyoruz. Pişmesine yakın haşlanmış nohut, börülce ve tavuğu ilave edip tuzunu da atıyoruz. Kıvamına göre sıcak su ekliyoruz. Bir taşım daha kaynatıp servis servis ediyoruz.

Salamlı Ramazan Pidesi

MALZEMELER:
1 ramazan pidesi
2 domates
1 çorba k. domates salçası
4 yeşil biber
1 çay b. mısır
1 tutam taze kekik
250 gr. kaşar peyniri
100 gr. beyaz peynir
100 gr. dil peyniri
100 gr. salam
zeytinyağı

HAZIRLANIŞI:
Ramazan pidesini ortadan ikiye kesiyoruz. Domatesleri ve biberleri küçük küp şeklinde doğruyoruz. Dil peynirini ve kaşar peynirini bir kaseye rendeliyoruz. Sosu için, salçayı, domatesin bir kısmını, kekiği ve zeytinyağını doğrayıcıdan geçiriyoruz. Hazırladığımız sosu iki parça pidenin üzerine sürüyoruz.

Sosun üzerine beyaz peyniri rendeliyoruz. Diğer peynirlerin rendesinden bir kısmını üzeri için ayırıyoruz. Kalanı da pidelerin üzerlerine serpiyoruz. Domates, biber, mısır ve salam dilimlerini de pidelerin üzerine koyuyoruz.

Yağlanmış fırın tepsisine alıyoruz, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

İmam Bayıldı

MALZEMELER
4 patlıcan
3 soğan
4 domates
7 yeşil biber
3 diş sarımsak
1 çorba k. domates salçası
sıvıyağ
tuz
karabiber
su

HAZIRLANIŞI:
Patlıcanları yarı kıvamda közlüyoruz. Kabuklarını soyuyoruz. Soğanları piyazlık doğruyoruz. Sarımsakları da doğruyoruz.Tencereye sıvıyağ dökerek soğan ve sarımsakları kavuruyoruz. 1 domatesi üzeri için ayırıyoruz. Domatesleri soyuyoruz ve küçük küp şeklinde doğruyoruz.
Biberlerin ikisini ince ince doğruyoruz. Soğanların peşinden biberleri de ilave ediyoruz. Biraz çevirdikten sonra salçasını ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Domatesini de tencereye koyarak karıştırıyoruz. Tuzunu ve karabiberini atıyoruz. Kabuklarını soyduğumuz patlıcanları cam fırın kabına diziyoruz. Üzerlerine tuz ve toz şeker serpiyoruz.
Patlıcanların ortasını bıçakla çiziyoruz. İçlerini açıyoruz ve hazırladığımız domatesli harcı dolduruyoruz. Ayırdığımız domatesi iri iri dilimleyerek patlıcanların üzerlerine birer tane yerleştiriyoruz.Biberleri de birer tane üstlerine yerleştiriyoruz. Domates harcı tenceresinde kalan sosu suyla hafif açıyoruz. Patlıcanların üzerine döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

Bademli Fıstıklı Güllaç

Malzemeler:
11 yaprak güllaç
11 su b. süt
2,5 su b. toz şeker
1 su b. pudra şekeri
1,5 su b. hindistan cevizi
yarım çay b. gül suyu
3 su b. file badem

ÜZERİ İÇİN:
yeşil fıstık
kiraz şekerlemesi

Hazırlanışı:
Sütü tencereye döküyoruz ve ılıtıyoruz. Güllaçın lapa olmaması için sütü fazla ısıtmamalıyız. Gül suyunun yarısını sütün içine döküyoruz. Bademi fırın tepsisine dökerek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızartıyoruz. Güllacı yapacağımız tepsinin zeminine biraz süt döküyoruz.

Üzerine güllaç yaprağının parlak tarafı üste gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Üzerine 1 su bardağı kadar sütü döküyoruz. Üstüne biraz hindistan cevizi ve pudra şekeri serpiyoruz. 6 kat yaprağı bu sırayla yerleştiriyoruz.

Her kata sütü, hindistan cevizi ve pudra şekerini koyuyoruz. 6. kat yaprağı koyduktan sonra sütünü veriyoruz ve kızarttığımız bademi döküyoruz. Geriye kalan 5 yaprağı da aralarına süt, hindistan cevizi ve pudra şekeri ilave ederek yerleştiriyoruz. Güllacımızı sütünü çekmesi için dinlendiriyoruz. Üzerini yeşil fıstık ve kiraz şekerlemesiyle süsleyerek servis ediyoruz.

Kalp Kurabiye Tarifi

Gerekli malzemeler
Yarım paket margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 adet vanilya
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı pudra şekeri
Alabildigince un ekleyin.Kulak memesi kıvamında yoğurunuz.

Yapılışı
Bir kaba bütün malzemeleri ekleyiniz.Daha sonra kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yogurunuz.Ellerinizle şekil veriniz.
Daha önceden yağlanmış tepsiye diziniz.Daha önceden ısıtılmış tepsiye sürünüz.Piştikten sonra pudra şekeri ve tarçına bulayınız.
Servise hazır.AFİYET OLSUN...

Ispanaklı Tortilla Dürüm Tarifi

Malzemeler
500 g Ispanak
4 dilim taze kaşar
100 g Küp Soğan
4 adet tortilla ekmeği
4 dilim kurutulmuş domates
3 kaşık zeytinyağı

Tarif
Ispanak haşlanıp süzülür.
Bir tencerede küp soğanları zeytinyağında sotelenir ve süzülmüş ıspanak eklenerek bir tutam tuzla pişirilir.
Tortilla ekmeğinin arasına pişmiş ıspanak harcı konularak taze kaşar veya mozarella ve dilimlenmiş kurutulmuş domates ile dürü şeklinde sarılır.
Fırın veya mikrodalgaya koyarak peynir eriyene kadar bekletilir.

Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Tavuklu Mantarlı Dürüm Tarifi

Malzemeler
Lavaşı İçin:
3 Su B. Söke Un
1 Tatlı K. Yaşmaya
1 Tatlı K. Tuz
Aldığı Kadar Su
İç Harcı İçin:
2 Tavuk Budu
1 Kase Mantar
1 Soğan
4 Domates
4 Diş Sarımsak
Taze Kekik
Tuz
Karabiber
Sıvıyağ

Tarif
Lavaşı hazırlarken; bir kabın içine unu, mayayı, tuzu ve aldığı kadar suyu koyun ve yoğurun. Hamuru elde edince orta büyüklükte lavaşlar açın. Sacda pişirin ve üzerlerini yağlayın.
Soğanları ve sarımsakları doğrayın. Tavada yağla kavurun. Domatesleri soyun ve doğrayın. Tavukları ve mantarları da küp küp doğrayın. Hepsini tavaya ilave edip karıştırın. Hazırladığınız lavaşların içine harçtan koyun ve sarın.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Kaşarpeynirli Krep Dürüm Tarifi

Malzemeler
4 dilim taze kaşarpeyniri
5 yumurta
1 kahve fincanı light süt
1 çorba kaşığı mısır unu
1 tatlı kaşığı rendelenmiş kaşarpeyniri
2 soğan
2 tatlı kaşığı sıvıyağ
4-5 dal maydanoz
Tuz, karabiber
Süsleme için:
4-6 taze soğan sapı
Birkaç nane dalı

Tarif
Kaşarpeynirleri 2 cm'lik dilimler halinde kesin.
Maydanozu kıyın.
Soğanları soyup ince doğrayın.
1 kaşık sıvıyağı tavada kızdırıp soğanı pembeleştirin ve soğumaya bırakın.
Yumurta, süt, mısır unu, rendelenmiş kaşarpeynir, maydanoz, tuz ve karabiberi bir kaba alıp çırpın.
Soğanı ilave edip karıştırın.
Teflon tavayı yağlayıp hazırladığınız karışımdan 1 kepçe kadar ilave edin.
İki taraflı pişirin.
Malzeme bitinceye kadar işlemi tekrar ederek krepleri hazırlayın.
Herbir krebin içine 3 dilim kaşarpeyniri yerleştirip sarın ve taze soğan sapıyla bağlayın. Nane yapraklarıyla süsleyip soğuk olarak servis yapın.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Evde Künefe Tarifi

MALZEMELER
200 gr. tel kadayıf
2 çorba k. tereyağı
200 gr. dil peyniri

ŞERBETİ İÇİN:
1 su b. toz şeker
1,5 su b. su
1 dilim limon

ÜZERİ İÇİN:
Kaymaklı dondurma
Yeşil fıstık

HAZIRLANIŞI:
Şerbet malzemelerini tencereye alıp kaynatıyoruz.Tel kadayıfı doğruyoruz.Teflon tavanın zeminine tereyağının yarısını alıp yayıyoruz.Tel kadayıfın yarısını tavaya serperek döküyoruz.

Peyniri üzerine rendeliyoruz.Kalan tel kadayıfı da üzerine serpiyoruz.Tereyağının kalan yarısını da eritip üzerine döküyoruz.Tavayı ocağa alıyoruz. Alt tarafı pişince düz bir kapak yardımıyla künefeyi ters çeviriyoruz. Diğer tarafı da pişine servis tabağına alıyoruz.Üzerine yeşil fıstık serpiyoruz. Dondurma ile birlikte servis ediyoruz.

Elmalı Kurabiye Tarifi

MALZEMELER:
 250 gr margarin
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı pudra şekeri
4-5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

ÜSTÜ İÇİN:
1 Çay bardağı pudra şekeri


İÇ MALZEMELERİ
5 adet orta boy elma
1su bardağı öğütülmüş diri ceviz
1 su bardağı toz şeker
1 cay bardağı kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tarçın

YAPILIŞI:
Bütün malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında hamur haline getirin.
İç malzemeleri: elmaları rendeleyip şekeri ilave ederek suyunu çekene kadar ocakta pişirin. Daha sonra ceviz ve üzümü ekleyin. hafif soğuyunca tarçını ilave edin.
dinlenen hamuru merdaneyle açıp 7 cm üçgen şeklinde kesip iç harçları içlerine koyup rulo şeklinde katlayın.180 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
pişen kurabiyeleri soğuyunca bol miktarda pudra şekeri eleyip servis yapın.
Afiyet Olsun

Tavuk Budu Dolması

MALZEMELER
4 tavuk budu
yarım su b. pirinç
2 çorba k. bulgur
2 çorba k. kuş üzümü
2 çorba k. dolmalık fıstık
1 soğan
1 tutam dereotu
sıvıyağ
tuz
karabiber

GARNİTÜRÜ İÇİN:
kabak
havuç
2 domates
1 tutam fesleğen

HAZIRLANIŞI:
Tavuk butlarını bıçakla açıyoruz. Fileto gibi inceltiyoruz. Bu işlemi kasabımıza da yaptırabiliriz. Açtığımız etin üzerine bozdolabı poşeti sererek,et döveceğiyle döverek inceltiyoruz. İç harcı için tencereye sıvıyağ döküyoruz. Yemeklik doğradığımız soğanı koyarak kavuruyoruz.Peşinden fıstığı ilave ederek kavuruyoruz.

Pirinci, bulguru ve kuş üzümünü ilave ederek kavuruyoruz. Sıcak suyu döküyoruz.Tuzunu ve karabiberiniz atıyoruz.

Altını kapattıktan sonra doğranmış dereotunu ilave ederek karıştırıyoruz. 4 parça aluminyum folyo ve yağlı kağıt kesiyoruz. Folyonun üzerine yağlı kağıdı seriyoruz. Yağlı kağıdın üzerine tavuğu koyuyoruz. Tavuğun içine de iç harçtan koyuyoruz. Harç koyduğumuz uçtan başlayarak rulo şeklinde sarıyoruz. Aluminyum folyoyu direkt tavuğa değdirmemeye özen göstermeliyiz. Sardığımız dolmaları da fırın tepsisine alıyoruz.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Kabak ve havuçları soyuyoruz. Parmak gibi doğruyoruz. Tencereye kaynar su koyuyoruz, önce havucu biraz sonra kabağı ilave ederek haşlıyoruz. Domatesleri küp doğruyoruz. Tavaya zeytinyağı döküyoruz ve domatesleri soteliyoruz. Tavukları folyosunda çıkararak dilimliyoruz. Servis tabağına diziyoruz. Garnitürlerini kenarlarına koyarak servis ediyoruz.

Limonlu Kremalı Revani Tarifi

Malzemeler:
4 Yumurta
1 Su B.Toz şeker
3 Çorba K. İrmik
5 Çorba K. Söke Un
1 P. Vanilya
1 P. Kabartma Tozu

Kreması İçin:
2 Su B. Süt
1 Çorba K. Nişasta
1 Çorba K. Söke Un
2 Çorba K. Tozşeker
1 Limon

Şerbeti İçin:
4 Su B.Su
3 Su B. Tozşeker
1 Dilim Limon

Süslemek İçin:
Kremşanti
Toz Yeşil Fıstık

Hazırlanışı
Şerbetini hazırlamak için; su, toz şeker ve limon tencerede kaynatılır. Kremasını hazırlarken; süt, nişasta, un ve şeker tencerede karıştırılıp pişirilir. Kaynamaya başladıktan sonra içine limon kabuğunu rendeleyin. Limonun suyu da kremanın içine sıkılır. Göz göz olmaya başlayınca altını kapatın.

Karıştırma kabına yumurtaları kırın ve toz şekeri ilave ederek mikserle köpürtün. Ayrı bir tabakta unu, vanilyayı, irmiği ve kabartma tozunu bir kabın içinde harmanlayın. Bu karışımı da şeker ve yumurta karışımıyla birleştirip karıştırın. Fırın kabına döküp önceden ısıtılmış 170 derecelik fırına verin. Fırından çıkan keki soğuyunca fırın kabından çıkarın. Yağlı kağıdını kaldırın. Keki ortasında ikiye kesin. Alt parçayı yeniden fırın kabına alın.

Üzerine şerbetin bir kısmını dökün. Hazırlanan kremayı üzerine sürün. Diğer keki de üzerine kapatın. Üzerine tekrar şerbet dökün. Krem şantiyle ve yeşil fıstıkla süsleyin.

Arpa Şehriye Pilavı ( Havuçlu )

Malzemeler:
2 su bardağı arpa şehriye
1 çay bardağı konserve mısır
1 soğan
2 diş sarımsak
2 havuç
Kıyılmış maydanoz
3 çorba kaşığı sıvıyağ
3 çorba kaşığı tereyağ
3 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı toz şeker ve tuz

Yapılışı:
Sarımsak ve soğanlar soyulup ince şekilde kıyılır.
Sıvıyağ ocakta ısıtılır, soğan, sarımsaklar eklenerek kavrulur. Havuç eklenip bir kaç dk daha pişirilir.
Haşlanan havuçlar tel süzgeç yardımıyla çıkarılır. Arpa şehriyeler eklenerek sürekli karıştırılarak bir taşım kaynatılır.
Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
Şehriyeler ocaktan alınıp tereyağ ile tatlandırılır. Önceden pişirilen havuçlar ve konserve mısırla harmanlanıp servis yapılır.
Tarifin Özellikleri:
Arpa ile yapılan sebzeli pilav çeşididir.
Havuç da bol miktarda A vitamini vardır. Yağda eriyen bir vitamin olmasından dolayı tüketiminde bir damla yağ bile A vitaminini açığa çıkarır. aksi takdirde vitamininden faydalanılamaz.
Maaliyeti 6 tl'dir.
Porsiyon miktarı yaklaşık 6 kişiliktir.

Afiyet Olsun

Yarma Çorbası

Malzemeler
1/2 su bardağı buğday (yarma) (2. kademe 9 dakika, ıslatılmamış)
1/2 su bardağı nohut (ıslatılmış 2. kademe 8 dakika)
1 kase et suyu
su, tuz
1 çorba kasesi yoğurt (1,5 su bardağı kadar)
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
1/4 limon suyu
1 yemek kaşığı sirke
yağ, nane

Yapılışı
Önce buğday bir taşım kaynatılıp suyu süzülür daha sonra pişmeye bırakılır. (Fissler düdüklüde 8 dakikada pişti) Nohut da ayrıca pişirilir (hazırda varsa dondurucudan kullanmak daha kolay oluyor). Sonra et suyu, su eklenip kaynatılır. (Bu aşamada çok fazla su koymuyoruz; kıvamı daha sonra ayarlanacak). Terbiye malzemeleri çırpılıp içine kaynamakta olan çorba suyundan eklenip ılıtılır. 3-4 kepçe eklendikten sonra tencereye karıştırarak yavaşça eklenir. Tuz ve gerekirse su ilavesi yapılır, kaynamaya bırakılır. Yağda nane yakılıp çorbanın üstüne gezdirilir.

Etsiz Çiğ Köfte

Malzemeler:
500 gr çiğ köftelik esmer bulgur
2 adet haşlanmış ve rendelenmiş patates
2 tane et bulyon
3 diş ince doğranmış sarımsak
1 tane ince doğranmış soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
Yarım demet ince doğranmış maydanoz
4 yemek kaşığı siyah pul biber (isot)
2,5 su bardağı sıcak su
1 adet iri dilimlenmiş limon
Tuz, karabiber (salçanın tuzu yeterli ise tuz kullanılmaz.)
Sıvıyağ

Servis İçin:
2 adet kıvırcık veya marul
Taze soğan, tere, taze nane, turşu
Dürüm için: (6 kişilik) 8-10 adet ince lavaş ekmek
Sos İçin: 1 limon suyu, 1 çay bardağı nar ekşisi, 1 diş ezilmiş sarımsak, 1 yemek kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı kekik ve kimyon, sumak, 2 adet rendelenmiş domates.

Yapılışı:
Tüm yeşillik, önce ayıklanır, sonra akan su altında bir kez yıkanır. Büyükçe bir küvete su konur, içine bir çay bardağı sirke veya bir yemek kaşığı tuz atılır. Gözle görülmeyen bakterilerin ölmesi için yeşillikler bu su içinde yarım saat bekletilir.
Et bulyon sıcak suda eritilir. Ayıklanmış bulgura eklenir, karıştırılır. 30 dakika yoğrulur.
Patates, salçalar ve 1 yemek kaşığı pul biber eklenir, 10 dakika daha el ıslatılarak yoğrulur.
Bulgur birbirini iyice tutmaya başlayınca kalan isot eklenir ve yoğurulur.
Yarım su bardağından 1 parmak fazla sıvıyağ ocakta iyice kızdırılır ve çiğ köftenin üzerine dökülür tekrar yoğrulur. Streç filme sarılarak dinlendirilir. Elle sıkılarak servis edilir.
Sos malzemeleri bir kap içinde karıştırılarak sos kasesinde sos kaşığı ile servis edilir.

Afiyet Olsun

Üzümlü Kurabiye - 3

Evdeki tereyağının baskın bir aroması vardı, kurabiyede -bana- ağır gelmesin diye sıvı yağla açtım. Doğaçlama yaptığım bir şeyin bu kadar güzel olacağını da bilmiyordum. Bu kadar derken ne kadar? Becerikli görümcemin tarifini isteyeceği kadar ;)

Malzemeler
113 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
3/4 su bardağı toz şeker
aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilyalı şeker
1/2 kase kuru üzüm

Yapılışı
Un, kabartma tozu ve üzüm dışındaki malzemeler karıştırılır. Kontrollü olarak un eklenir, klasik kurabiye kıvamında oluyor; oyun hamuru gibi. En son olarak üzümler eklenip yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyulup 190 derecede 3. seviyede 3D pişirme ayarında pişirilir. 20 dakikayı bulmuyor pişmesi ve 25 adet çıkıyor.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Elmalı Erikli Turta Tarifi

Buzlukta eski turtalardan kalan malzemeleri değerlendirdim. Erik marmelatı da vardı yazdan ve erik çok yakıştı yine. 2 elmadan püre yapıp ekledim sadece. 32 cm.lik borcam turta kalıbında pişirdim.

Malzemeler
250 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
1 yumurta
2 kaşık yoğurt
1/2 su bardağı toz şeker
aldığı kadar un (2 bardak beyaz + 2 bardak tam buğday)
1/2 paket kabartma tozu (1 de oluyor)
1 tatlı kaşığı vanilya şekeri
4 elma
4 yemek kaşığı toz şeker
1 silme tatlı kaşığı tarçın
kırık ceviz
1 kase erik püresi

Yapılışı
Küp doğranmış tereyağ ve diğer malzemelerle serte yakın bir hamur yoğrulur. Üçte ikisi yağlanmış kalıba yayılır. 170 dereceli fırında 1. seviyede alt-üst ayarında hafif pembeleşene kadar pişirilir.

Pişerken hamurun ayrılmış olan üçte birlik kısmı merdaneyle açılıp şeritler halinde kesilir. Turta hamuru fırından çıkarılıp önce elma püresi üstüne de erik marmeladı yayılır. (Erik yoksa elma sayısını 5'e çıkarmak iyi olur tabi.) Üstüne şeritler dizilir ve tekrar fırına atılır, bu sefer 2. seviyede yine 170 derecede pişirilir.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Zencefilli Kurabiye

Malzemeler
125 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
1/2 su bardağı toz şeker (tarifte esmerdi)
1 yumurta
1/3 su bardağı pekmez
2 tatlı kaşığı zencefil (acı gelecekse 1 kaşık da olabilir)
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı zerdeçal (şifa niyetine ekledim)
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
2,5 su bardağı tam buğday unu
1 tatlı kaşığı yoğurt (kıvam için ekledim)

Yapılışı
Önce bir açıklama borçluyum; tarifte yaklaşık 3 su bardağı un yazıyordu; 2,5 koymama rağmen tavsiye edilen kıvamdan biraz sert olunca yani ele yapışmayınca azıcık yoğurt ekledim. Unu azaltarak da olabilirdi aslında.

Tereyağ, şeker ve yumurta mikser ile çırpılır. Pekmez ilave edilip tekrar çırpılır. 1,5 su bardağı un ile baharatlar, kabartma tozu vs. harmanlanıp eklenir, yoğrulur. Kalan un azar azar eklenir, hafif ele yapışan bir hamur olacak. Hamur streç filme sarılıp veya kapalı bir kaba alınıp buzdolabında 30 dakika dinlenmeye bırakılır. Çıktığında merdaneyle 4-5 mm. kalınlığında açılıp istenildiği şekilde kesilir. Yağlanmış veya yağlı kağıt kesilmiş tepsiye alınıp 175 dereceli fırında pişirilir.

Afiyet Olsun

Lokum Kek Tarifi

Biraz da Avusturalya mutfağına gidelim. Tarif evatolyesi'ne ait, sosunu değiştirdim sadece. 36 adet lokum kek çıkıyor, kalabalık misafir için bereketli ve aynı zamanda şık bence.

Kek Malzemeleri
4 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
200 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
1 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Sos Malzemeleri
2,5 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
5 yemek kaşığı kakao (50 gr.)
40 gr tereyağ
2 su bardağı hindistan cevizi

Yapılışı
Tereyağ önce şekerle sonra yumurtaların ilavesiyle çırpılır. Süt eklenip çırpılır tekrar. Diğer kuru malzemeler karıştırılıp ilave edilir, çok az çırpılıp yağlanmış büyük kare borcam veya o ebatlardaki bir fırın kabına boşaltılır. 170 dereceli fırında yaklaşık 45 dakika pişirilir.

Kek fırına atılınca sos malzemeleri bir kapta çırpma teli yardımıyla pişirilir. Bir taşım kaynadığında ocak söndürülür, tereyağ eklenip karıştırılır. Ara ara karıştırılarak kabuk bağlamadan soğuması sağlanır.

Kek soğuduğunda dilimlenip (6x6'lık matris oluyor) çatalla önce sosa sonra hindistan cevizine bulanır. Servise  hazırdır. Veya servis anına kadar buzdolabında muhafaza edilebilir.
Afiyet Olsun

Tahin Helvalı Topkek

Evdeki helvayı bu şekilde değerlendirmek eşimin fikriydi, geri kalan eklemeler buzlubademin fikri. Yazmadan geçemeyeceğim; helva Menemen'in helvası, butik bir lezzet; markalı ürünlerden açık ara önde bence.

Malzemeler
1 yumurta
1 çay fincanı yoğurt
1/4 çay fincanı pekmez
2 yemek kaşığı zeytinyağ
270 gr. tahin helvası
2 çay fincanı tam buğday unu
1 tatlı kaşığı kabartma tozu (yarım paket=5 gr.)
1 tatlı kaşığı karbonat (1 paket=5 gr.)
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı karanfil
1 elma rendesi
1 çay fincanı iri parçalanmış ceviz

Yapılışı
Önce yumurta, yoğurt, sıvı yağ ve çatalla parçalanmış helva robota atılıp çırpılır (ya da el mikseriyle). Daha sonra elma ve ceviz dışındakiler eklenip çırpılır. Son olarak elma rendelenir ve ceviz ilave edilir. Ondan sonra her zamanki gibi önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında pişirilir.
Afiyet Olsun

Pişi Tarifi

Malzemeler:
3 su bardağı un
Yarım paket kuru maya
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:  
Malzemelerin hepsini yoğurun.Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.1 saat kadar dinlenmeye bırakın bu esnada mayalanacaktır.Hamuru küçük pazılar şeklinde elinize alın ve ortasını delerek kızgın yağda kızartın.Afiyet olsun.
Kahvaltıda da yenilebilir diye düşünüyorum.Ya da bayanlar 5 çayının yanına yapabilir.Gayet güzel  bir tadı var..Afiyet Olsun

X