İç Pilav Ve Kuzu Tandır

Düdüklüde pişen ete tandır demek pek isabetli olmayabilir ama fırını bekleyecek 2,5 saatim olmuyor genelde. Fissler sağolsun; 20 dakikada pişirdi. Sonra biraz tereyağıyla teflon tavada 1-2 dakika çevirdim. Gelelim iç pilava:

Malzemeler,
1 su bardağı pirinç,
1,25 su bardağı su,pirinci kavurmadığım için suyunu az koyuyorum,
1 küçük soğan,
1-2 yemek kaşığı çam fıstığı,
1 yemek kaşığı kuş üzümü,
1/2 çay kaşığı tarçın,
1/2 çay kaşığı yenibahar,
1/2 çay kaşığı karabiber,
1/2 tatlı kaşığı toz şeker,
1/2 tatlı kaşığı tuz,
tereyağ + zeytinyağı,

Yapılışı
Pirinç en az 30 dakika ıslatılır. Yağda ince doğranmış soğan kavrulur. Ve fıstıklar ayrı bir yerde kavrulup su ve diğer malzemelerle birlikte tencereye eklenir. Su kaynadığında pirinç yıkanıp süzülüp eklenir. Kaynamaya başladığında altı kısılıp kapağı örtülerek pişmeye bırakılır. Elif Korkmazel'in bir misafirinden öğrendiğimden beri piştikten sonra üstünü kağıt havluyla örtmüyorum, kapağı birkaç dakika açık bırakıyorum; böylece buharı uçup gitmiş oluyor. Sonra karıştırıp kapağı kapatıyorum.
Biraz et suyu kullanılırsa daha lezzetli oluyor.
Tandır (Çiğdem Hanım'ın isteği üzerine ilavedir)
2 incik (1/2 kg) kişi başı 1 incik
su
tereyağ + az zeytinyağ
Düdüklüde minimum su ile pişirilir. Fissler kullandım; ikinci çizgide 20 dakika pişirdim. Buharı çıkana kadar bekledikten sonra açıp etleri sıyırıp az yağda teflonda 1-2 dakika çevirdim. Teflon kısmı servisten hemen önceydi. Tuz dahil hiçbir baharat kullanmadım, marine edecek zamanım da yoktu çünkü. Öncesinde zeytinyağla birlikte soğan, sarımsak, karabiber, kekik ve hatta bence balzamik sirke vs.den oluşan bir sosta bekletilebilirdi. Ama sade hali de güzeldi, eşime bile ağır gelmedi.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem
X