Orman Meyveli Tart

Bir tecrübemi paylaşmakla başlayayım söze; bir süredir keklerde, hamur işlerinde tam buğday unu tercih ediyorum, daha doğal ve sağlıklı olduğu için. Bir kaç seferdir tartlarda da kullandım; memnun kalmadım. Diğeri böğürtlenli elmalı tarttı, bunda da sonuç aynı oldu, hamur çok sert oldu nedense. Bilemiyorum belki de başka faktörler devreye girmiştir ama ikisinin en görünür ortak noktası tam buğday unu olduğu için paylaşma ihtiyacı hissettim.
Bu arada marmelatlı tartölette de kullanmıştım; belki kabartma tozunun etkisiyle sorun çıkarmadı orada.

Hamur Malzemeleri,
125 gr. tereyağ (soğuk),
1 yumurta akı,
1 çay bardağı pudra şekeri (42 gr.),
aldığı kadar un,

Krema Malzemeleri,
500 ml. süt,
1/2 su bardağı un,
1/2 su bardağı toz şeker,
2 yumurta sarısı,
1 paket vanilya,
varsa 1 yemek kaşığı labne veya yoğurt (ekşi olmayacak),

Sos Malzemeleri,
1 su bardağı vişne ,
1 su bardağı böğürtlen,
1/2 su bardağı toz şeker,
1 yemek kaşığı mısır nişastası (18 gr),
1 çay bardağı su,

Yapılışı
Hamur malzemeleri sırasıyla karıştırılıp sert bir hamur olacak şekilde un eklenerek yoğrulur. Hamur, yağlı kağıt serilmiş 25 cm. çapındaki kalıba elle yayılır. 170 dereceli önceden ısıtılmış fırında biraz pembeleşecek şekilde (yaklaşık 15-20 dakika) pişirilir.
Taban fırında pişerken 2 tencerede krema ve meyveli sos pişirilir. Krema malzemeleri çırpma teli yardımıyla pişirilir, vanilya piştikten sonra eklenir. Ocaktan alınıp arada bir karıştırılarak kabuk tutması engellenir. Meyveli sos için de nişasta suyla eritilip diğer bütün malzemelerle birlikte sürekli karıştırılarak pişirilir. Her ikisi de kaynamaya başladığında ocaktan alınır. Bu arada tart fırından çıkartılıp ilk sıcaklığı çıkana kadar beklenir. Kremaya varsa labne veya yoğurt eklenir ve ılındığında tart tabanının üstüne yayılır. Üstüne de sos dökülür. Buzdolabında dinlenmeye alınır. Üç ayrı malzeme grubu ayrı ayrı hazırlanıyorsa da bir anda hepsi bitmiş oluyor, tart yapmak pratik bir şey bence. :)
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem
X