Malzemeler
2.5 bardak süt
2.5 bardak su
2 ufak kabak
tuz karabiber
yarım tavuk bulyon
dereotu
bir kaşık margarin
iki kaşık un
Hazırlanışı
margarin ve unu biraz kavuralım su ve süt ilave edelim sonra ufak küpler halinde doğradığımız kabaklarıda ekleyelim tuzunu karabiberi ve bulyonu atalım kabaklar yumuşayana kadar pişirelim altını kapattıktan sonra doğradığımız dere otunuda ilave edip servis yapalım.
Güllaç Tarifi
Naneli limonatadan sonra bu tarifi de, tatlı kardeşimin tatlı eşinden aldım. Yapımı çok kolay ve lezzetli. Güllaçı bu tarifle sevmeye başladım.
Malzemeler
10 yaprak güllaç,
2 lt. süt,
2 su bardağı toz şeker,
1/2 çay bardağı gül suyu,
1 su bardağı pudra şekeri,
1 su bardağı hindistan cevizi,
dövülmüş fındık, Antep fıstığı,
vişne veya vişne reçeli / nar taneleri,
Yapılışı
Süt, içinde şekerin eriyebileceği kadar ılıtılır ve gül suyu ilave edilir. Büyük bir tepsi bir miktar sütle ıslatılır. Güllaç yaprağı, parlak yüzü üstte olacak şekilde serilir. Sırasıyla süt ve güllaç yaprağı olmak üzere 5 yaprak olana kadar devam edilir. Pudra şekerinin ve hindistan cevizinin yarısı serpilir ve kalan güllaç yaprakları da aralarına süt dökülerek serilir. En üstüne kalan pudra şekeri, hindistan cevizi serpilip, fındık kırığı ve vişne ile süslenir.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem
Malzemeler
10 yaprak güllaç,
2 lt. süt,
2 su bardağı toz şeker,
1/2 çay bardağı gül suyu,
1 su bardağı pudra şekeri,
1 su bardağı hindistan cevizi,
dövülmüş fındık, Antep fıstığı,
vişne veya vişne reçeli / nar taneleri,
Yapılışı
Süt, içinde şekerin eriyebileceği kadar ılıtılır ve gül suyu ilave edilir. Büyük bir tepsi bir miktar sütle ıslatılır. Güllaç yaprağı, parlak yüzü üstte olacak şekilde serilir. Sırasıyla süt ve güllaç yaprağı olmak üzere 5 yaprak olana kadar devam edilir. Pudra şekerinin ve hindistan cevizinin yarısı serpilir ve kalan güllaç yaprakları da aralarına süt dökülerek serilir. En üstüne kalan pudra şekeri, hindistan cevizi serpilip, fındık kırığı ve vişne ile süslenir.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem
Güllaç Tarifi
MALZEMELER:
10-11 güllaç yufkası
2,5 lt. süt
2.5 su bardağı toz şeker
1 paket şekerli vanilin
dövülmüş ceviz ve dilimlenmiş kabuksuz badem
ÜST SÜSLEMESİ İÇİN
Çilek
Toz fıstık (öğütülmüş ceviz de olabilir)
Dilimlenmiş Fındık
HAZIRLANIŞI:
Şeker ve vanilini süte ekleyip ılıtın. İsteğinize göre kare veya yuvarlak baklava tepsiye iki kepçe sütü gezdirin. Bir güllaç yaprağını parlak kısmı yukarı gelecek şekilde tepsiye serin. Üzerine bir kepçe ılımış sütten gezdirin. Diğer yaprağı bunun üzerine koyup, tekrar süt gezdirin. Bu işlemi yaprakları 5 kat yapana kadar tekrarlayın. 5. katta dövülmüş cevizi ve beyaz dilimlenmiş bademleri üzerine yayın. Kalan güllaç yapraklarını aynı şekilde tekrarlayın. Kalan sütü de en üstteki yaprağın üzerine dökün. (Süt fazla gelir diye merak etmeyin, yapraklar çok fazla süt çekiyor.) 5 dk. dinlendikten sonra kareler halinde kesin. Güllacın üzerini toz yeşil fıstık ve kiraz şekerlemesi ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...
10-11 güllaç yufkası
2,5 lt. süt
2.5 su bardağı toz şeker
1 paket şekerli vanilin
dövülmüş ceviz ve dilimlenmiş kabuksuz badem
ÜST SÜSLEMESİ İÇİN
Çilek
Toz fıstık (öğütülmüş ceviz de olabilir)
Dilimlenmiş Fındık
HAZIRLANIŞI:
Şeker ve vanilini süte ekleyip ılıtın. İsteğinize göre kare veya yuvarlak baklava tepsiye iki kepçe sütü gezdirin. Bir güllaç yaprağını parlak kısmı yukarı gelecek şekilde tepsiye serin. Üzerine bir kepçe ılımış sütten gezdirin. Diğer yaprağı bunun üzerine koyup, tekrar süt gezdirin. Bu işlemi yaprakları 5 kat yapana kadar tekrarlayın. 5. katta dövülmüş cevizi ve beyaz dilimlenmiş bademleri üzerine yayın. Kalan güllaç yapraklarını aynı şekilde tekrarlayın. Kalan sütü de en üstteki yaprağın üzerine dökün. (Süt fazla gelir diye merak etmeyin, yapraklar çok fazla süt çekiyor.) 5 dk. dinlendikten sonra kareler halinde kesin. Güllacın üzerini toz yeşil fıstık ve kiraz şekerlemesi ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...
Peynirli Ekmek
Malzemeler
1 yemek tabağı peynir rendesi (tulum kullandım)
3 yumurta
birkaç dal maydanoz, dereotu
karabiber, pul biber
8 dilim tost ekmeği
Yapılışı
Malzemeler karıştırılıp 1'er yemek kaşığı ekmek dilimlerinin üstüne yayılır. Yumurtalar çok büyükse 2 de yetebilir, karışımın püre kıvamında olması lazım. Fırında üstten ısıtmayla 170 derecede 8-10 dakikada hazır oluyor.
1 yemek tabağı peynir rendesi (tulum kullandım)
3 yumurta
birkaç dal maydanoz, dereotu
karabiber, pul biber
8 dilim tost ekmeği
Yapılışı
Malzemeler karıştırılıp 1'er yemek kaşığı ekmek dilimlerinin üstüne yayılır. Yumurtalar çok büyükse 2 de yetebilir, karışımın püre kıvamında olması lazım. Fırında üstten ısıtmayla 170 derecede 8-10 dakikada hazır oluyor.
Güveçte Pastırmalı Kuru Fasulye Tarifi
MALZEMELER:
yarım kg. kuru fasulye,
2 soğan,
3 domates,
6 yeşil biber,
1 çorba k. domates salçası,
100 gr. pastırma,
2 çorba k. tereyağı,
sıvıyağ,
tuz,
su,
HAZIRLANIŞI:
Kuru fasulyeyi bir gece öncesinde ıslatıyoruz ve ertesi gün haşlıyoruz. Döküm tencereye az sıvıyağ döküp yemeklik doğranmış soğanı kavuruyoruz. Ardından tereyağını ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Pastırmayı doğruyoruz ve soğan kavrulduktan sonra tencereye koyuyoruz. Biberleri doğrayıp tencereye alıyoruz. Salçasını da koyup karıştırıyoruz.
Diğer tencerede haşlanan kuru fasulyeyi süzerek tenceremize ilave ediyoruz. Tuzunu ve suyunu koyuyoruz. Kapağını kapatıyoruz ve pişmeye bırakıyoruz.
Ocakta bir taşım kaynadıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına koyup pişirmeye devam ediyoruz.
yarım kg. kuru fasulye,
2 soğan,
3 domates,
6 yeşil biber,
1 çorba k. domates salçası,
100 gr. pastırma,
2 çorba k. tereyağı,
sıvıyağ,
tuz,
su,
HAZIRLANIŞI:
Kuru fasulyeyi bir gece öncesinde ıslatıyoruz ve ertesi gün haşlıyoruz. Döküm tencereye az sıvıyağ döküp yemeklik doğranmış soğanı kavuruyoruz. Ardından tereyağını ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Pastırmayı doğruyoruz ve soğan kavrulduktan sonra tencereye koyuyoruz. Biberleri doğrayıp tencereye alıyoruz. Salçasını da koyup karıştırıyoruz.
Diğer tencerede haşlanan kuru fasulyeyi süzerek tenceremize ilave ediyoruz. Tuzunu ve suyunu koyuyoruz. Kapağını kapatıyoruz ve pişmeye bırakıyoruz.
Ocakta bir taşım kaynadıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına koyup pişirmeye devam ediyoruz.
Mengen Çorbası Tarifi
4 Çorba K. Bulgur
2 Çorba K. Domates Salçası
1 Tatlı K. Biber Salçası
1 Soğan
1 Çorba K. Tereyağı
2 Çorba K. Un
3 Su B. Et Suyu
Su
Tuz
Nane
Pul Biber
Hazırlanışı:
Bulguru haşlayın. Tereyağını tencerede eritin. Soğanı doğrayın ve tereyağında kavurun. Unu da ekleyip kavurduktan sonra salçaları ilave edin. Soğuk suyunu dökün. Et sularını ilave edin. Haşlanmış bulguru da ilave edin. Baharatlarını atın. Servis tabağına alın..Kaynak.www.nepisirsekde.blogspot.com,
2 Çorba K. Domates Salçası
1 Tatlı K. Biber Salçası
1 Soğan
1 Çorba K. Tereyağı
2 Çorba K. Un
3 Su B. Et Suyu
Su
Tuz
Nane
Pul Biber
Hazırlanışı:
Bulguru haşlayın. Tereyağını tencerede eritin. Soğanı doğrayın ve tereyağında kavurun. Unu da ekleyip kavurduktan sonra salçaları ilave edin. Soğuk suyunu dökün. Et sularını ilave edin. Haşlanmış bulguru da ilave edin. Baharatlarını atın. Servis tabağına alın..Kaynak.www.nepisirsekde.blogspot.com,
Kumpir Tarfleri
Malzemeler:
(1 kişilik)
1 büyük boy kumpirlik patates
tereyağı (listedeki tüm malzemelerin miktarı isteğe bağlıdır)
rendelenmiş kaşar peyniri
yeşil zeytin (ayıklanmış ve küçük küçük doğranmış)
siyah zeytin (ayıklanmış ve küçük küçük doğranmış)
sosis(küçük küçük doğranmış)
salam (küçük küçük doğranmış)
kornişon turşu (küçük küçük doğranmış)
mısır
tuz
ketçap
mayonez
Hazırlanışı:
Patates fırçalanarak iyice yıkanır, kurulanır. Birkaç yerinden delinir. Alüminyum folyoya sarılarak önceden ısıtılmış fırında 200C'de 1 saat pişirilir.(Pişmezse süreyi uzatabilirsiniz) Fırından çıkarılan patates folyodan çıkarılır. Tam ortasından bıçakla kesilip, ortası açılır. İçinden bir miktar patates kaşık yardımıyla çıkarılır. Açılan kısma tereyağı, rendelenmiş kaşar peyniri ve tuz konulup iyice karıştırılıp, erimeleri sağlanır. Ardından istenilen tüm malzemeler (bu malzemelere istediğiniz her türlü malzemeyi ekleyebilirsiniz) küçük küçük doğranmış olarak patatesin içine konulur. En üste de ketçap ve mayonez eklenir ve sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet Olsun
(1 kişilik)
1 büyük boy kumpirlik patates
tereyağı (listedeki tüm malzemelerin miktarı isteğe bağlıdır)
rendelenmiş kaşar peyniri
yeşil zeytin (ayıklanmış ve küçük küçük doğranmış)
siyah zeytin (ayıklanmış ve küçük küçük doğranmış)
sosis(küçük küçük doğranmış)
salam (küçük küçük doğranmış)
kornişon turşu (küçük küçük doğranmış)
mısır
tuz
ketçap
mayonez
Hazırlanışı:
Patates fırçalanarak iyice yıkanır, kurulanır. Birkaç yerinden delinir. Alüminyum folyoya sarılarak önceden ısıtılmış fırında 200C'de 1 saat pişirilir.(Pişmezse süreyi uzatabilirsiniz) Fırından çıkarılan patates folyodan çıkarılır. Tam ortasından bıçakla kesilip, ortası açılır. İçinden bir miktar patates kaşık yardımıyla çıkarılır. Açılan kısma tereyağı, rendelenmiş kaşar peyniri ve tuz konulup iyice karıştırılıp, erimeleri sağlanır. Ardından istenilen tüm malzemeler (bu malzemelere istediğiniz her türlü malzemeyi ekleyebilirsiniz) küçük küçük doğranmış olarak patatesin içine konulur. En üste de ketçap ve mayonez eklenir ve sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet Olsun
Elma Dilim Patates
Malzemeler:
(2 kişilik)
4 adet küçük boy patates
zeytinyağı
taze kekik
biberiye
kırmızı pul biber
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Patatesler iyice yıkanır .(Kabukları soyulmadan kullanılacağı için gerekirse fırça ile üzerlerini iyice fırçalayınız) Yıkanan patatesler iyice kurulanır ve elma dilim şeklinde doğranır.(Önce ortadan bölünür, sonra tekrar ortadan bölünür ve 6 ya da 8 dilim patates elde edene kadar bölme işlemi sürdürülür) Geniş bir kaba zeytinyağı, taze kekik, biberiye, kırmızı pul biber, tuz ve karabiber (bunların miktarlarını isteğinize göre ayarlayabilirsiniz) konulup, karıştırılır. Patates dilimleri bu sosun içine konulur ve iyice karıştırılıp, harmanlanır. Soslanmış patatesler hafifçe unlanmış fırın poşetine konulur ve poşetin ağzı bağlanır. Poşetin üzeri birkaç yerinden delinir ve daha önceden ısıtılmış fırında maksimum 200C'de 30 dak. pişirilir. Piştikten sonra daha fazla kızarması istenirse ağzı açık olarak 5 dak. daha pişirilir. Fırından çıkarılınca servis tabağına alınır ve sıcak sıcak servis yapılır. Özellikle et ve tavuk yemeklerinin yanında çok iyi bir garnitür olur.
Afiyet Olsun
(2 kişilik)
4 adet küçük boy patates
zeytinyağı
taze kekik
biberiye
kırmızı pul biber
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Patatesler iyice yıkanır .(Kabukları soyulmadan kullanılacağı için gerekirse fırça ile üzerlerini iyice fırçalayınız) Yıkanan patatesler iyice kurulanır ve elma dilim şeklinde doğranır.(Önce ortadan bölünür, sonra tekrar ortadan bölünür ve 6 ya da 8 dilim patates elde edene kadar bölme işlemi sürdürülür) Geniş bir kaba zeytinyağı, taze kekik, biberiye, kırmızı pul biber, tuz ve karabiber (bunların miktarlarını isteğinize göre ayarlayabilirsiniz) konulup, karıştırılır. Patates dilimleri bu sosun içine konulur ve iyice karıştırılıp, harmanlanır. Soslanmış patatesler hafifçe unlanmış fırın poşetine konulur ve poşetin ağzı bağlanır. Poşetin üzeri birkaç yerinden delinir ve daha önceden ısıtılmış fırında maksimum 200C'de 30 dak. pişirilir. Piştikten sonra daha fazla kızarması istenirse ağzı açık olarak 5 dak. daha pişirilir. Fırından çıkarılınca servis tabağına alınır ve sıcak sıcak servis yapılır. Özellikle et ve tavuk yemeklerinin yanında çok iyi bir garnitür olur.
Afiyet Olsun
Profterol Tarifi
MALZEMELER:
1 su bardağı su
1 su bardağı un
yarım paket margarin
3 adet yumurta
KREMASI İÇİN:
2,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1,5 çay bardağı şeker
1 adet yumurta
1 paket vanilin
ÜST SOSU İÇİN:
1 paket hazır çikolata sosu veya 100 gr benmari usulü eritilmiş çikolata
HAZIRLANIŞI:
Küçük bir tencere 1 su bardağı suyu ve margarini ocağımıza koyarak kaynatalım. kaynayan suya 1 su bardağı unu ekleyerek iyice tahta kaşık ile karıştıralım 2- 3dk .daha sonra ocağı kapayarak 15 dk hamurumuzun ılımasını bekleyelim. ılımış hamura 3adet yumurta tek tek kırarak yedirelim yapışkan hale gelinceye kadar yumurtayı tam yediğinde hamur güzel kabarır 5 dk dinlendirdikten sonra Yağlanmış tepsiye kaşık yardımı ile hamurumuzdan cevız büyüklüğünden biraz ufak olarak parçalar halinde tepsi içinde 2 cm boşluk bırakarak dökelim.
Daha önceden 180 derece ısıtılmış fırında 40 dk pişirelim. hamurlar pişdikden sonra kremayıda vanilin hariç diğer malzemeleri bir tencereye koyup kaynayıncaya kadar cırpma teli ile karısdırarak pişirelimocagın altını kapayınca vanilinimizi ilave edip soğutalım pişen profiterolümüzü ortadan kesip soğuyan kremamızı varsa sıkma krema torbası ile içlerini krema ile doldurup tepsiye dizelim. Tüm profiterolleri doldurduktan sonra üzerine çikolata sosunu gezdirin...
afiyet olsun...
1 su bardağı su
1 su bardağı un
yarım paket margarin
3 adet yumurta
KREMASI İÇİN:
2,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1,5 çay bardağı şeker
1 adet yumurta
1 paket vanilin
ÜST SOSU İÇİN:
1 paket hazır çikolata sosu veya 100 gr benmari usulü eritilmiş çikolata
HAZIRLANIŞI:
Küçük bir tencere 1 su bardağı suyu ve margarini ocağımıza koyarak kaynatalım. kaynayan suya 1 su bardağı unu ekleyerek iyice tahta kaşık ile karıştıralım 2- 3dk .daha sonra ocağı kapayarak 15 dk hamurumuzun ılımasını bekleyelim. ılımış hamura 3adet yumurta tek tek kırarak yedirelim yapışkan hale gelinceye kadar yumurtayı tam yediğinde hamur güzel kabarır 5 dk dinlendirdikten sonra Yağlanmış tepsiye kaşık yardımı ile hamurumuzdan cevız büyüklüğünden biraz ufak olarak parçalar halinde tepsi içinde 2 cm boşluk bırakarak dökelim.
Daha önceden 180 derece ısıtılmış fırında 40 dk pişirelim. hamurlar pişdikden sonra kremayıda vanilin hariç diğer malzemeleri bir tencereye koyup kaynayıncaya kadar cırpma teli ile karısdırarak pişirelimocagın altını kapayınca vanilinimizi ilave edip soğutalım pişen profiterolümüzü ortadan kesip soğuyan kremamızı varsa sıkma krema torbası ile içlerini krema ile doldurup tepsiye dizelim. Tüm profiterolleri doldurduktan sonra üzerine çikolata sosunu gezdirin...
afiyet olsun...
Oktay Usta Pehli Tarifi
MALZEMELERİ:
PEHLİ:(Kuzunun sağ kaburga bölümündeki et demektir.)
1 kg kemikli et
4 patlıcan
3 domates
3 sivri biber
tuz
zeytinyağı
sıvıyağ
etlerin terbiyesi için:
1 kase yoğurt
karabiber
HAZIRLANIŞI:
Önce kuzunun pirzola bölümünden hazırlanmış 5 parça eti yoğurt ve karabiber ile terbiye edip
alt üst kızartın. Daha sonra azaldıkça su ilave ederek iyice pişirin. Diğer tarata tuzlu suda
bekletilmiş patlıcan dilimlerini kızartın veya fırında zeytinyağı ilavesi ile pişirin. Tepsinin altına
patlıcanları dizin. Onun üzerine etleri alın. en üste domates ve biberleri ilave ederek tekrar
fırınlayın. Soğutmadan sıcak servis yapın.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri
PEHLİ:(Kuzunun sağ kaburga bölümündeki et demektir.)
1 kg kemikli et
4 patlıcan
3 domates
3 sivri biber
tuz
zeytinyağı
sıvıyağ
etlerin terbiyesi için:
1 kase yoğurt
karabiber
HAZIRLANIŞI:
Önce kuzunun pirzola bölümünden hazırlanmış 5 parça eti yoğurt ve karabiber ile terbiye edip
alt üst kızartın. Daha sonra azaldıkça su ilave ederek iyice pişirin. Diğer tarata tuzlu suda
bekletilmiş patlıcan dilimlerini kızartın veya fırında zeytinyağı ilavesi ile pişirin. Tepsinin altına
patlıcanları dizin. Onun üzerine etleri alın. en üste domates ve biberleri ilave ederek tekrar
fırınlayın. Soğutmadan sıcak servis yapın.
Hindistan Cevizli Taçlar
Gerekli malzemeler
150 gram margarin
1.5 çay bardağı pudra şekeri
Yarım paket vanilya
3 adet yumurta sarısı
1.5-2 su bardağı elenmiş un
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yapılışı
Bu karışımları mikser yardımıyla iyice karıştırınız.Daha sonra krema sıkma kabına doldurarak, fırın tepsisine
4 santim aralıklarla daireler sıkınız.1 yumurta akını 2 yemek kaşığı toz şeker ile 3 dakika kadar çırpınız.Kalan yarım vanilyayı ekleyiniz.1 limon kabuğu rendesini ve 1 su bardağı hindistan cevizi ilave edip 1 dakika kadar daha karıştırınız.
Bu karışımı kurabiyelerin üzerine 1 tatlı kaşığı kadar ilave edin ve 170 derecelik önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika arasında pişiriniz. Bu tarife bayılacaksınız.Şimdiden Afiyet olsun..Kaynak.,
150 gram margarin
1.5 çay bardağı pudra şekeri
Yarım paket vanilya
3 adet yumurta sarısı
1.5-2 su bardağı elenmiş un
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yapılışı
Bu karışımları mikser yardımıyla iyice karıştırınız.Daha sonra krema sıkma kabına doldurarak, fırın tepsisine
4 santim aralıklarla daireler sıkınız.1 yumurta akını 2 yemek kaşığı toz şeker ile 3 dakika kadar çırpınız.Kalan yarım vanilyayı ekleyiniz.1 limon kabuğu rendesini ve 1 su bardağı hindistan cevizi ilave edip 1 dakika kadar daha karıştırınız.
Bu karışımı kurabiyelerin üzerine 1 tatlı kaşığı kadar ilave edin ve 170 derecelik önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika arasında pişiriniz. Bu tarife bayılacaksınız.Şimdiden Afiyet olsun..Kaynak.,
Baş Çorbası Tarifi
Malzemeler
1 koyun başı
1 yumurta
1.5 çay bardağı un
1 bardak yoğurt
Yarım baş sarımsak
1 limon, sirke
1 çay bardağı sıvıyağ
Karabiber, kırmızıbiber
Tuz
Hazırlanışı
Baş temizlendikten sonra burun kısmı kırılıp atılır.
Sıcak suyla iyice yıkadıktan sonra 10 bardak su ile baş derin bir tencereye konup etler hamur gibi oluncaya kadar pişirilip, ateşten alınır.
Baş suyun içinden çıkarılıp, etlerle kemikleri ayrılıp, küçük parçalara bölünür.
Bir tencereye un ve yağ koyup pem-beleşinceye kadar kavurulur.
Üzerine azar azar 8 bardak su koyup eti de ilave ettikten sonra bir miktar pişirilip ateşten alınır.
Dövülmüş sarımsak da çorbaya ilave edilir.
Ardından 1 yumurta ile yoğurt çırpılarak katılır.
Üzerine kırmızıbiberle yağ kavurup döküp, sirke veya limon ile servis yapılır.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem
1 koyun başı
1 yumurta
1.5 çay bardağı un
1 bardak yoğurt
Yarım baş sarımsak
1 limon, sirke
1 çay bardağı sıvıyağ
Karabiber, kırmızıbiber
Tuz
Hazırlanışı
Baş temizlendikten sonra burun kısmı kırılıp atılır.
Sıcak suyla iyice yıkadıktan sonra 10 bardak su ile baş derin bir tencereye konup etler hamur gibi oluncaya kadar pişirilip, ateşten alınır.
Baş suyun içinden çıkarılıp, etlerle kemikleri ayrılıp, küçük parçalara bölünür.
Bir tencereye un ve yağ koyup pem-beleşinceye kadar kavurulur.
Üzerine azar azar 8 bardak su koyup eti de ilave ettikten sonra bir miktar pişirilip ateşten alınır.
Dövülmüş sarımsak da çorbaya ilave edilir.
Ardından 1 yumurta ile yoğurt çırpılarak katılır.
Üzerine kırmızıbiberle yağ kavurup döküp, sirke veya limon ile servis yapılır.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem
Hindi Suyuna Sebze Çorbası
Malzemeler
4 su bardağı hindi suyu
1 adet küp doğranmış kereviz
1 adet küp doğranmış havuç
1 adet küp doğranmış patates
1 adet küp doğranmış kabak
1 adet küp doğranmış domates
1 adet ince kıyılmış biber
1 adet ince kıyılmış pırasa
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
3 diş rendelenmiş sarımsak
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı köri
1 çorba kaşığı salça
Tuz, karabiber
Terbiyesi İçin
Yarım çay bardağı un
Yarım limonun suyu
1 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı
Hindi suyunu alıp kaynatın.
Daha sonra içine sebzeleri atın.
Sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
Bu arada terbiyeyi hazırlayın.
Bunun için, un, yumurta sarısı ve limon suyunu kasede çırpın.
Kaynayan çorbanın suyundan da 1-2 çorba kaşığı alıp, terbiyeye karıştırın.
Yavaş yavaş terbiyeyi çorbaya ekleyin.
2- 3 dakika kaynatın.
Çorbayı ocaktan almadan önce, sıvıyağ, soya sosu, tuz, karabiber, köri ve salçayı ilave edin.
Karıştırıp ocaktan alın.
Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem
4 su bardağı hindi suyu
1 adet küp doğranmış kereviz
1 adet küp doğranmış havuç
1 adet küp doğranmış patates
1 adet küp doğranmış kabak
1 adet küp doğranmış domates
1 adet ince kıyılmış biber
1 adet ince kıyılmış pırasa
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
3 diş rendelenmiş sarımsak
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı köri
1 çorba kaşığı salça
Tuz, karabiber
Terbiyesi İçin
Yarım çay bardağı un
Yarım limonun suyu
1 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı
Hindi suyunu alıp kaynatın.
Daha sonra içine sebzeleri atın.
Sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
Bu arada terbiyeyi hazırlayın.
Bunun için, un, yumurta sarısı ve limon suyunu kasede çırpın.
Kaynayan çorbanın suyundan da 1-2 çorba kaşığı alıp, terbiyeye karıştırın.
Yavaş yavaş terbiyeyi çorbaya ekleyin.
2- 3 dakika kaynatın.
Çorbayı ocaktan almadan önce, sıvıyağ, soya sosu, tuz, karabiber, köri ve salçayı ilave edin.
Karıştırıp ocaktan alın.
Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem
Lebeniye Çorbası Tarifi Güzel Çorba Tarifleri
Malzemeler
1 Su Bardağı Buğday
1 Çay Bardağı Nohut
250 Gr.Kuşbaşı Doğranmış Et
3.5 Su Bardağı Yoğurt
Zeytinyağı
Nane
Tuz
Su
Hazırlanışı
Nohut ve buğdayı birgün önceden suda ıslatın.
Islattığınız nohut,et ve buğdayı bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar suda kısık ateşte haşlayın.
Tenceredeki malzemeler pişmeye başlayınca yoğurdu azar azar ilave edip sürekli karıştırın.5-10 dakika kaynatıp ocağı kapatın.
Servis ederken üzerine zeytinyağı ve nane gezdirip sıcak olarak servis edin.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem
1 Su Bardağı Buğday
1 Çay Bardağı Nohut
250 Gr.Kuşbaşı Doğranmış Et
3.5 Su Bardağı Yoğurt
Zeytinyağı
Nane
Tuz
Su
Hazırlanışı
Nohut ve buğdayı birgün önceden suda ıslatın.
Islattığınız nohut,et ve buğdayı bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar suda kısık ateşte haşlayın.
Tenceredeki malzemeler pişmeye başlayınca yoğurdu azar azar ilave edip sürekli karıştırın.5-10 dakika kaynatıp ocağı kapatın.
Servis ederken üzerine zeytinyağı ve nane gezdirip sıcak olarak servis edin.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem
Salamlı Menemenli Börek
MALZEMELER
3 yufka,
4 milföy hamuru,
1 çorba k. tereyağı,
1 çay b. sıvıyağ
İÇ HARCI İÇİN:
3 domates,
8 yeşil biber,
3 yumurta,
100 gr salam,
yarım kalıp beyaz peynir,
1 tutam maydanoz,
tuz,
sıvıyağ
HAZIRLANIŞI:
Yufkayı tezgaha seriyoruz. Tereyağını eriterek sıvıyağla karıştırarak sos hazırlıyoruz. Yufkanın içine sostan serpiyoruz. Yufkanın iki kenarını ortaya doğru kapatıyoruz. Diğer iki kenarını da kapatıyoruz ve dörtgen şekline getiriyoruz.
Bütün yufkaları bu şekilde hazırlıyoruz ve bekletiyoruz.Domateslerin altına çarpı şeklinde çizik atıyoruz. Ocağın üzerinde çeviriyoruz. Böylece kabuklarını kolaylıkla soyuyoruz. Domatesleri küp küp doğruyoruz.Biberleri ve salamları ince ince doğruyoruz. Tavaya sıvıyağ dökerek biber ve salamı kavuruyoruz.
Biraz sonra domatesleri ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Üzerine yumurtaları kırıyoruz. Peyniri de üzerine parçaladıktan sonra karıştırıyoruz. Tuzunu atıyoruz. Maydanozu doğruyoruz.Menemen pişip altını kapattıktan sonra üzerine maydanozu serpiyoruz.Dikdörtgen yufkaları da dört eşit parçaya kesiyoruz. Her bir parçanın ortasına menemen koyuyoruz. Köşelerini ortada birleştirerek zarf şeklinde kapatıyoruz.Yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Milföy hamurlarından şeritler kesiyoruz. Her bir böreğin üzerine çarpı şeklinde yerleştiriyoruz.Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
3 yufka,
4 milföy hamuru,
1 çorba k. tereyağı,
1 çay b. sıvıyağ
İÇ HARCI İÇİN:
3 domates,
8 yeşil biber,
3 yumurta,
100 gr salam,
yarım kalıp beyaz peynir,
1 tutam maydanoz,
tuz,
sıvıyağ
HAZIRLANIŞI:
Yufkayı tezgaha seriyoruz. Tereyağını eriterek sıvıyağla karıştırarak sos hazırlıyoruz. Yufkanın içine sostan serpiyoruz. Yufkanın iki kenarını ortaya doğru kapatıyoruz. Diğer iki kenarını da kapatıyoruz ve dörtgen şekline getiriyoruz.
Bütün yufkaları bu şekilde hazırlıyoruz ve bekletiyoruz.Domateslerin altına çarpı şeklinde çizik atıyoruz. Ocağın üzerinde çeviriyoruz. Böylece kabuklarını kolaylıkla soyuyoruz. Domatesleri küp küp doğruyoruz.Biberleri ve salamları ince ince doğruyoruz. Tavaya sıvıyağ dökerek biber ve salamı kavuruyoruz.
Biraz sonra domatesleri ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Üzerine yumurtaları kırıyoruz. Peyniri de üzerine parçaladıktan sonra karıştırıyoruz. Tuzunu atıyoruz. Maydanozu doğruyoruz.Menemen pişip altını kapattıktan sonra üzerine maydanozu serpiyoruz.Dikdörtgen yufkaları da dört eşit parçaya kesiyoruz. Her bir parçanın ortasına menemen koyuyoruz. Köşelerini ortada birleştirerek zarf şeklinde kapatıyoruz.Yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Milföy hamurlarından şeritler kesiyoruz. Her bir böreğin üzerine çarpı şeklinde yerleştiriyoruz.Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
Soğuk Domates Çorbasi Hawaii
Hazırlanışı
4 kişilik
4 adet orta boy domate
1 adet kuru soğan (küp doğranmış)
1 adet sarımsak
1 adet avokado (ince uzun kesilmiş)
2 çorba kaşığı parmesan peyniri
150 gram mersin füme (dilimlenmiş)
4 dilim tost ekmeği
1 dilim lavaş ekmeği
2 su bardağı tavuk suyu
Tuz
Karabiber
1 çorba kaşığı salça
Mango salsa sos için:
1 adet mango (küp doğranmış)
1 adet kırmızı soğan
1 adet taze kişniş
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Malzemeler
Kabukları soyulup küp doğranmış ayçiçekyağında soğan ve sarımsakla beraber pişirin. Salça ve tavuk suyu ilave ederek kaynatın. Pişen domates çorbasını mikserde çekip, tuz ve biberi attıktan sonra soğutun. Bir dilim tost ekmeğinin arasına ince dilim kesilmiş avokado ve mersin fümeleri koyun. Üzerine parmesan peyniri serpip, bir dilim tost ekmeğini üzerine kapatın. Diğer iki dilimi de aynı şekilde hazırlayıp, az miktarda sıvıyağla, teflon tavada kızartın. Küp doğranmış mango, kırmızı soğan ve kişniş yaprağını karıştırın. Zeytinyağı ekleyip blendırdan geçirerek, salsa sos yapın. Lavaş ekmeği uzun uzun kesip kızgın yağda kızartın. Derin ve ağzı geniş bardağa soğutulmuş domates çorbası, mango sos, kızartılmış deniz tarağını alın. Üzerine lavaş ekmeği ve hazırladığınız tost ekmeklerinden koyarak servis yapın.
Afiyet Olsun Kaynak : http://lezzetler.com/
4 kişilik
4 adet orta boy domate
1 adet kuru soğan (küp doğranmış)
1 adet sarımsak
1 adet avokado (ince uzun kesilmiş)
2 çorba kaşığı parmesan peyniri
150 gram mersin füme (dilimlenmiş)
4 dilim tost ekmeği
1 dilim lavaş ekmeği
2 su bardağı tavuk suyu
Tuz
Karabiber
1 çorba kaşığı salça
Mango salsa sos için:
1 adet mango (küp doğranmış)
1 adet kırmızı soğan
1 adet taze kişniş
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Malzemeler
Kabukları soyulup küp doğranmış ayçiçekyağında soğan ve sarımsakla beraber pişirin. Salça ve tavuk suyu ilave ederek kaynatın. Pişen domates çorbasını mikserde çekip, tuz ve biberi attıktan sonra soğutun. Bir dilim tost ekmeğinin arasına ince dilim kesilmiş avokado ve mersin fümeleri koyun. Üzerine parmesan peyniri serpip, bir dilim tost ekmeğini üzerine kapatın. Diğer iki dilimi de aynı şekilde hazırlayıp, az miktarda sıvıyağla, teflon tavada kızartın. Küp doğranmış mango, kırmızı soğan ve kişniş yaprağını karıştırın. Zeytinyağı ekleyip blendırdan geçirerek, salsa sos yapın. Lavaş ekmeği uzun uzun kesip kızgın yağda kızartın. Derin ve ağzı geniş bardağa soğutulmuş domates çorbası, mango sos, kızartılmış deniz tarağını alın. Üzerine lavaş ekmeği ve hazırladığınız tost ekmeklerinden koyarak servis yapın.
Afiyet Olsun Kaynak : http://lezzetler.com/
Oktay Usta Meyvali Süpriz Pasta Tarifi
Malzemeler,
3 yumurta(ak ve sarı ayrı çırpılacak)
3 çorba k. süt
1 su b. pudra şekeri
1 su b. un
1 çay b. nişasta
yarım p. kabartma tozu
1 p. vanilya
sürpriz krema için:
3 su b. süt
3 çorba k. un
1 su b. tozşeker
1 muz
1 kivi
100 gr çilek
Hazırlanışı:
Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın ve aklarını bir karıştırma kabına alın ve mikserle
kar haline gelene kadar çırpın.Pudra şekerini,unu,nişastayı,kabartma tozunu ve vanilyayı
eleyerek karıştırma kabına ilave edin.Yumurta sarılarını en son olarak ekleyin ve çırpma ,
teliyle karıştırın.Yuvarlak bir kek kalıbına boşaltın önceden ısıtılmış 180 dereclik fırında
pişirin.
Kreması için tencereye 3 su bardağı sütü alın üzerine unu ve 1 su bardağı toz şekeri
ilave edin kremanızı pişirin.
Pandispanyanızı kek kalıbınından çıkartın biraz soğumasını sağlayın.Kremanıznı da
soğumaya bırakın.Kek kalıbınızı 2'ye bölün.Yuvarlak bir borcama streç filmi yayın üzerine
pandispanyanın ilk bölümünü borcamın içine yerleştirin.
Çilek,muz ve kiviyi küçük olarak kesin ve kekin içine yarısını ekleyin üzerine kermanın
yarısını ilave edin ve tekrar meyva ekleyin,tekrar kremadan ilave edin en üst kısma da
2.pandispanyayı yerleştirin ve 1 gece buzdolabında bekletin.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri
3 yumurta(ak ve sarı ayrı çırpılacak)
3 çorba k. süt
1 su b. pudra şekeri
1 su b. un
1 çay b. nişasta
yarım p. kabartma tozu
1 p. vanilya
sürpriz krema için:
3 su b. süt
3 çorba k. un
1 su b. tozşeker
1 muz
1 kivi
100 gr çilek
Hazırlanışı:
Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın ve aklarını bir karıştırma kabına alın ve mikserle
kar haline gelene kadar çırpın.Pudra şekerini,unu,nişastayı,kabartma tozunu ve vanilyayı
eleyerek karıştırma kabına ilave edin.Yumurta sarılarını en son olarak ekleyin ve çırpma ,
teliyle karıştırın.Yuvarlak bir kek kalıbına boşaltın önceden ısıtılmış 180 dereclik fırında
pişirin.
Kreması için tencereye 3 su bardağı sütü alın üzerine unu ve 1 su bardağı toz şekeri
ilave edin kremanızı pişirin.
Pandispanyanızı kek kalıbınından çıkartın biraz soğumasını sağlayın.Kremanıznı da
soğumaya bırakın.Kek kalıbınızı 2'ye bölün.Yuvarlak bir borcama streç filmi yayın üzerine
pandispanyanın ilk bölümünü borcamın içine yerleştirin.
Çilek,muz ve kiviyi küçük olarak kesin ve kekin içine yarısını ekleyin üzerine kermanın
yarısını ilave edin ve tekrar meyva ekleyin,tekrar kremadan ilave edin en üst kısma da
2.pandispanyayı yerleştirin ve 1 gece buzdolabında bekletin.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri
Oktay Usta Yumurta Çanaği Tarifi
Malzemeler,
3 yumurta
kepek ekmeği
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Tavaya zeytinyağını ekleyin ve ısıtın üzerine 3 yumurtayı da kırın ve 5 dakika da pişirin.
Servis tabağına alın domates ve sivri biberle servis edin.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri
3 yumurta
kepek ekmeği
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Tavaya zeytinyağını ekleyin ve ısıtın üzerine 3 yumurtayı da kırın ve 5 dakika da pişirin.
Servis tabağına alın domates ve sivri biberle servis edin.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri
Oktay Usta Alti Buğday Üstü Tavuk Dolma
TAVUK DOLMASI:
2 tavuk gögsü,
2 çorba k. antep fıstığı,
2 çorba k. dolmalık fıstık,
1 su b. tavuk kıyması,
sıvıyağ,
Garnitür için:,
1 kase aşurelik buğday,
1 kase kırmızı biber,
1 kuru soğan,
2 çorba k. tereyağı,
1 tutam fesleğen,
tuz,kırmızı toz biber,
HAZIRLANIŞI:
Önce tavuk gögüslerini döverek inceltin. Diğer tarafta tavuk kıyması ile fıstıkları,tuz ve baharatları
karıştırın. Tavuk bifteklerini bir buzdolabı poşetinin içine serip içine iç malzemeyi paylaştırın. Elinizle poşeti toparlayıp dolma şekli verin.Ters çevirip tepsiye dizin. 180 derecede kızarana kadar pişirin. Diğer tarafta tavaya soğanları ve fesleğenli yağı koyup soteleyin. üzerine haşlanmış buğdayı ve közlenmiş kırmızı biberleri koyup yine soteleyin. Tuz ve baharat ilave
edin. Bu nefis buğday harcını servis tabağının altına serin. Üzerine ortadan ikiye kesilmiş tavuk dolmalarını koyun. Kızdırılmış tereyağını hepsinin üzerinden dökün. Tereyağının nefis tadı yemeğinize olağanüstü bir lezzet katacak.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri
2 tavuk gögsü,
2 çorba k. antep fıstığı,
2 çorba k. dolmalık fıstık,
1 su b. tavuk kıyması,
sıvıyağ,
Garnitür için:,
1 kase aşurelik buğday,
1 kase kırmızı biber,
1 kuru soğan,
2 çorba k. tereyağı,
1 tutam fesleğen,
tuz,kırmızı toz biber,
HAZIRLANIŞI:
Önce tavuk gögüslerini döverek inceltin. Diğer tarafta tavuk kıyması ile fıstıkları,tuz ve baharatları
karıştırın. Tavuk bifteklerini bir buzdolabı poşetinin içine serip içine iç malzemeyi paylaştırın. Elinizle poşeti toparlayıp dolma şekli verin.Ters çevirip tepsiye dizin. 180 derecede kızarana kadar pişirin. Diğer tarafta tavaya soğanları ve fesleğenli yağı koyup soteleyin. üzerine haşlanmış buğdayı ve közlenmiş kırmızı biberleri koyup yine soteleyin. Tuz ve baharat ilave
edin. Bu nefis buğday harcını servis tabağının altına serin. Üzerine ortadan ikiye kesilmiş tavuk dolmalarını koyun. Kızdırılmış tereyağını hepsinin üzerinden dökün. Tereyağının nefis tadı yemeğinize olağanüstü bir lezzet katacak.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri
Kifle Tarifi
Malzemeler:
2 su bardağı süt
1 su bardağı su (her ikisi de ılık olacak)
1çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
2 yumurta (sarıları üzeri için kullanılacak)
1 paket yaş maya
2 tatlı kaşığı şeker
2 yemek kaşığı tuz (silme)
4 yemek kaşığı sirke
1 paket margarin ya da tereyağı (250 gr)
Aldığı kadar un
İçi İçin:
Peynir veya kavrulmuş kıyma
Üzeri İçin:
İsteğe göre çörekotu, susam, haşhaş tohumu
Hazırlanışı:
Maya, ılık su ve süt içinde eritilip şeker ilave edilir.
Bu karışım kabarana kadar (yaklaşık 10 dakika) mayalandırılır
Margarin hariç tüm malzemeler eklenip yoğrulur.
Hamur 3 parçaya ayrılır.
Her parçadan cevizden biraz büyük 10 yumak yapılır.
Yumaklar minik, minik açılıp, aralarına nohut büyüklüğünde parçaşanmış margarinler eşit olarak dağıtılıp üst üste konulur. (en üst parçaya yağ sürülmez)
Sonra merdane ile üst üste yerleştirilen hamurlar açılıp büyük bir yufka elde edilir.
Açılan hamur üçgen olarak 16 eşit parçaya bölünür.
İçerisine hazırlanan iç peynir koyulup sigara böreği gibi sarılıp kenarlarından kıvrılarak ay şekli verilir.
Ayrılmış olan yumurta sarısı üzerlerine sürülüp, susam serpiştirilip 175 c de kızarana kadar pişirilir.
Püf Noktası: Fırın tepsisinde 30 dakika bekletilmelidir.
Tarifin Özellikleri:
Mayalı hamurlara örnektir.
Bu ölçülerden 48 adet çıkıyor.
Kullanılan malzeme fırın tepsisi
Maliyeti 15 tl'dir.
Afiyet Olsun
2 su bardağı süt
1 su bardağı su (her ikisi de ılık olacak)
1çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
2 yumurta (sarıları üzeri için kullanılacak)
1 paket yaş maya
2 tatlı kaşığı şeker
2 yemek kaşığı tuz (silme)
4 yemek kaşığı sirke
1 paket margarin ya da tereyağı (250 gr)
Aldığı kadar un
İçi İçin:
Peynir veya kavrulmuş kıyma
Üzeri İçin:
İsteğe göre çörekotu, susam, haşhaş tohumu
Hazırlanışı:
Maya, ılık su ve süt içinde eritilip şeker ilave edilir.
Bu karışım kabarana kadar (yaklaşık 10 dakika) mayalandırılır
Margarin hariç tüm malzemeler eklenip yoğrulur.
Hamur 3 parçaya ayrılır.
Her parçadan cevizden biraz büyük 10 yumak yapılır.
Yumaklar minik, minik açılıp, aralarına nohut büyüklüğünde parçaşanmış margarinler eşit olarak dağıtılıp üst üste konulur. (en üst parçaya yağ sürülmez)
Sonra merdane ile üst üste yerleştirilen hamurlar açılıp büyük bir yufka elde edilir.
Açılan hamur üçgen olarak 16 eşit parçaya bölünür.
İçerisine hazırlanan iç peynir koyulup sigara böreği gibi sarılıp kenarlarından kıvrılarak ay şekli verilir.
Ayrılmış olan yumurta sarısı üzerlerine sürülüp, susam serpiştirilip 175 c de kızarana kadar pişirilir.
Püf Noktası: Fırın tepsisinde 30 dakika bekletilmelidir.
Tarifin Özellikleri:
Mayalı hamurlara örnektir.
Bu ölçülerden 48 adet çıkıyor.
Kullanılan malzeme fırın tepsisi
Maliyeti 15 tl'dir.
Afiyet Olsun
Bademli Brownie Tarifi
Malzemeler
4 adet yumurta,
200gr margarin,
2 bardak şeker,
1 bardak un,
100gr bitter çikolata,
1 bardak badem,
1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
krema
Tarifi
Bademleri az haşlayıp kabuklarını soyun. Çikolatayı rendeleyin. Bir kap içinde margarin ve şekeri yoğurun; yumurta, un, kabartma tozu, çikolata ve bademleri ekleyerek yoğurmaya devam edin. Yağlanmış kek kalıbına karışımı aktarın. 160 derecede yarım saat pişirin. Ilındığı zaman üzerine krema bulayın..Kaynak.www.nepisirsekde.blogspot.com,
4 adet yumurta,
200gr margarin,
2 bardak şeker,
1 bardak un,
100gr bitter çikolata,
1 bardak badem,
1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
krema
Tarifi
Bademleri az haşlayıp kabuklarını soyun. Çikolatayı rendeleyin. Bir kap içinde margarin ve şekeri yoğurun; yumurta, un, kabartma tozu, çikolata ve bademleri ekleyerek yoğurmaya devam edin. Yağlanmış kek kalıbına karışımı aktarın. 160 derecede yarım saat pişirin. Ilındığı zaman üzerine krema bulayın..Kaynak.www.nepisirsekde.blogspot.com,
Nohutlu Enginarlı Graten Tarifi
Malzemeler
400 gr haşlanmış nohut
400 gr haşlanmış börülce
130 gr konserve enginar göbeği
150 ml krema
50 gr rende peynir
Dövülmüş kırmızı biber
1 diş dövülmüş sarımsak
5 ml limon suyu
1 yumurta sarısı
Zeytinyağı,
tuz ve karabiber
Tarif
Fırını 180°C ısıtın
Bir kapta nohut, fasulye ve konserve enginar göbeklerini, kırmızı biberle karıştırın
Zeytinyağı koyarak tekrar karıştırın
Sarımsak, maydanoz, limon suyu ile çeşni kazandırın
Ekşi krema, yumurta sarısı ve peyniri karıştırıp düzgün bir şekilde diğer kabın üzerine yayın
Üstü kızaracak şekilde 25-30 dk
fırında kızartın
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri
400 gr haşlanmış nohut
400 gr haşlanmış börülce
130 gr konserve enginar göbeği
150 ml krema
50 gr rende peynir
Dövülmüş kırmızı biber
1 diş dövülmüş sarımsak
5 ml limon suyu
1 yumurta sarısı
Zeytinyağı,
tuz ve karabiber
Tarif
Fırını 180°C ısıtın
Bir kapta nohut, fasulye ve konserve enginar göbeklerini, kırmızı biberle karıştırın
Zeytinyağı koyarak tekrar karıştırın
Sarımsak, maydanoz, limon suyu ile çeşni kazandırın
Ekşi krema, yumurta sarısı ve peyniri karıştırıp düzgün bir şekilde diğer kabın üzerine yayın
Üstü kızaracak şekilde 25-30 dk
fırında kızartın
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri
Kalburabastı Tarifi
Kayınvalidem bu tarifi teyzemden istemişti, uzun süredir bu şekilde yapıyor, yediğim en güzel kalburabastı bu. Hiç yapmadım ama belki bir gün yaparım, ümitliyim; burada bulunsun :)
Hamurun Malzemeleri
2 su bardağı zeytinyağı
(tarifte 1'i ayçiçek yağı olarak geçiyor,
bana çok mantıklı gelmedi)
1 su bardağı küllü su* (yoksa süt)
1 tatlı kaşığı karbonat
aldığı kadar un
ceviz (içine)
Şerbet Malzemeleri
6 su bardağı toz şeker
7 su bardağı su
biraz limon suyu
Yapılışı
Hamur yoğrulur ve dinlendirilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp rendeye ya da tel süzgece bastırılıp parmakların açtığı çukura ceviz içi koyulup kapatılır. Tepsiye dizilir, 200 dereceli fırında pişirilir. Kalburabastı soğuk şerbet sıcak olmak üzere buluşturulur.
* küllü su hazırlamak için 3 yemek kaşığı odun külü kullanılır. Kül, su ile karıştırılır, çökünce süzülüp suyu kullanılır. Tadına da bakarak kontrol edilebilir, çok fazla buruk bir tadı olmamalı.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem
Hamurun Malzemeleri
2 su bardağı zeytinyağı
(tarifte 1'i ayçiçek yağı olarak geçiyor,
bana çok mantıklı gelmedi)
1 su bardağı küllü su* (yoksa süt)
1 tatlı kaşığı karbonat
aldığı kadar un
ceviz (içine)
Şerbet Malzemeleri
6 su bardağı toz şeker
7 su bardağı su
biraz limon suyu
Yapılışı
Hamur yoğrulur ve dinlendirilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp rendeye ya da tel süzgece bastırılıp parmakların açtığı çukura ceviz içi koyulup kapatılır. Tepsiye dizilir, 200 dereceli fırında pişirilir. Kalburabastı soğuk şerbet sıcak olmak üzere buluşturulur.
* küllü su hazırlamak için 3 yemek kaşığı odun külü kullanılır. Kül, su ile karıştırılır, çökünce süzülüp suyu kullanılır. Tadına da bakarak kontrol edilebilir, çok fazla buruk bir tadı olmamalı.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem
Kolay Şöbiyet Tarifi
Annem hep nişasta yardımıyla ve 10'lu gruplar halinde açar börek ve baklava yufkalarını. İlk bir kaç uygulamamda ben de bu yöntemi denemiştim ama nişasta miktarı o kadar önemli ki, az gelince yufkalar yapışıyor ve birbirinden ayırmak zor oluyor, çok gelince yufkalar gevrekleşiyor, kırılıyor. Ben de bu yöntemi tarihe gömmüştüm. Teker teker açılan yufkayı baklava yapacak kadar ince açabilmek ise şimdilik beni aşan bir şey, yani hiç baklava yapmadım.
Ender Aydın aracılığıyla bize gelen, HaberTürk Gazetesi'nin verdiği "Emine Beder - Ramazan Tarifleri" kitapçığında kolay bir tarifle karşılaştım.
Yarım ölçü yapmama rağmen iki tepsi çıktı (mini fırın tepsisi), daha somut bir ifadeyle 37 tane şöbiyet oldu. Aşağıya ölçüleri ve yapılışını kendi uyguladığım şekilde yazıyorum. Acemiliğime rağmen tül gibi incecik yufkalar oldu, herkese tavsiye ederim.
Malzemeler
1 yumurta,
1/2 çay bardağı sıvı yağ,
1/2 su bardağı maden suyu,
1 tatlı kaşığı sirke,
çok az tuz,
2,5 su bardağı un (kontrol ederek koyulur; tarifte
4 su bardağı yazıyordu ama yarı ölçüsü yeterli olmadı, yarım bardak arttırdım),
nişasta (açmak için),
150 gr. tereyağ (tarifte 1,5 paket tereyağ / margarin yazıyordu. Ve evde 150 gr. tereyağ kalmış, 1 kahve fincanı sıvı yağ karıştırdım. Ama tatlıların üstüne dökünce sanki biraz fazla gibi geldi, 1 kahve fincanı kadarını koymadım.)
İçi İçin
1,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı irmik (tarifte 2 su bardağı süt ve 4 yemek kaşığı irmik vardı, onun yarısı hem biraz az geldi, hem de biraz koyu oldu bence, o yüzden bir dahaki sefere süt miktarını 1,5 bardak kullanmalıyım diye düşünüyorum)
dövülmüş Antep fıstığı (ceviz ve fındık karışımı kullandım) tarife uyarsak 100 gr. yeterli
Şerbet Malzemeleri
2,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1/2 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı
Önce yumurta ve sıvılar karıştırılıp aldığı kadar un eklenir. (Tarifte un havuz gibi açılıp içine sıvılar katılıyordu) Özlü bir hamur yoğrulup 10 bezeye bölünür. Üstü kapatılıp 30 dakika dinlendirilir.
Bu arada, arasına koyulacak irmikli harç pişirilir ve soğumaya bırakılır (arada bir karıştırmak kabuk tutmaması için iyi oluyor).
Bezeler unla açılıp (Emine Beder bu aşamada da nişastayla açmış) pasta tabağı büyüklüğüne getirilir. Aralarına 1'er yemek kaşığı nişasta serpilerek üstü üste getirilir ve tekrar merdaneyle açılır. 60-65 cm. çapına gelene kadar büyütülür. 8 cm'lik kareler olacak şekilde şeritler kesilir (tarifte 10 cm. idi). İçlerine irmikli harç paylaştırılır ve fıstık serpilir. Kapatılıp yağlanmış tepsiye dizilir.
Yağ eritilir ve 1 dakika kaynatılır. Köpükleri ayrılıp kalanı tatlının üzerine gezdirilir. Dibindeki ayranlı kısmı da köpük gibi sakınılması gereken bir kısmı çünkü tatlının üstünde kahverengi lekeler halinde görünüyor piştikten sonra. Mesela ben olabildiğince sakınmama rağmen bizim tatlıda oldu :S
Bir de, ilk defa yapmamın acemiliğiyle bunu çöpe atacağımı sanmıştım o görüntüye şahit olunca. Yağ içinde yüzüyordu ama fırına girip çıktığında bütün yağı çekmiş olduğunu gördüm.
170 derecedeki fırına verilip pembeleşene kadar pişirilir.
Şerbet 10 kaynatılır (ben bu süreyi atlamışım maalesef, bizimki kıvamlı olmadı), şerbet ılınırken tatlı da oda sıcaklığına gelmiş olur. Sıcağa yakın ılıklıktaki şerbet tatlının üstüne gezdirilip şerbeti emene kadar üstüne tepsi kapatılır.
Tarifin 30 dakika zaman aldığını yazmış Emine Hanım ama bu süre sadece onun için ve onun gibi olanlar için geçerli galiba. Ben yarım ölçü yapmama rağmen hamur açma, cevizleri koyup kapatma, nazikçe tepsiye alma vs. kısmı yanılmıyorsam 50 dakika civarı sürmüştür.
Ender Aydın'a ve Emine Beder'e teşekkürler :)
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem
Ender Aydın aracılığıyla bize gelen, HaberTürk Gazetesi'nin verdiği "Emine Beder - Ramazan Tarifleri" kitapçığında kolay bir tarifle karşılaştım.
Yarım ölçü yapmama rağmen iki tepsi çıktı (mini fırın tepsisi), daha somut bir ifadeyle 37 tane şöbiyet oldu. Aşağıya ölçüleri ve yapılışını kendi uyguladığım şekilde yazıyorum. Acemiliğime rağmen tül gibi incecik yufkalar oldu, herkese tavsiye ederim.
Malzemeler
1 yumurta,
1/2 çay bardağı sıvı yağ,
1/2 su bardağı maden suyu,
1 tatlı kaşığı sirke,
çok az tuz,
2,5 su bardağı un (kontrol ederek koyulur; tarifte
4 su bardağı yazıyordu ama yarı ölçüsü yeterli olmadı, yarım bardak arttırdım),
nişasta (açmak için),
150 gr. tereyağ (tarifte 1,5 paket tereyağ / margarin yazıyordu. Ve evde 150 gr. tereyağ kalmış, 1 kahve fincanı sıvı yağ karıştırdım. Ama tatlıların üstüne dökünce sanki biraz fazla gibi geldi, 1 kahve fincanı kadarını koymadım.)
İçi İçin
1,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı irmik (tarifte 2 su bardağı süt ve 4 yemek kaşığı irmik vardı, onun yarısı hem biraz az geldi, hem de biraz koyu oldu bence, o yüzden bir dahaki sefere süt miktarını 1,5 bardak kullanmalıyım diye düşünüyorum)
dövülmüş Antep fıstığı (ceviz ve fındık karışımı kullandım) tarife uyarsak 100 gr. yeterli
Şerbet Malzemeleri
2,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1/2 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı
Önce yumurta ve sıvılar karıştırılıp aldığı kadar un eklenir. (Tarifte un havuz gibi açılıp içine sıvılar katılıyordu) Özlü bir hamur yoğrulup 10 bezeye bölünür. Üstü kapatılıp 30 dakika dinlendirilir.
Bu arada, arasına koyulacak irmikli harç pişirilir ve soğumaya bırakılır (arada bir karıştırmak kabuk tutmaması için iyi oluyor).
Bezeler unla açılıp (Emine Beder bu aşamada da nişastayla açmış) pasta tabağı büyüklüğüne getirilir. Aralarına 1'er yemek kaşığı nişasta serpilerek üstü üste getirilir ve tekrar merdaneyle açılır. 60-65 cm. çapına gelene kadar büyütülür. 8 cm'lik kareler olacak şekilde şeritler kesilir (tarifte 10 cm. idi). İçlerine irmikli harç paylaştırılır ve fıstık serpilir. Kapatılıp yağlanmış tepsiye dizilir.
Yağ eritilir ve 1 dakika kaynatılır. Köpükleri ayrılıp kalanı tatlının üzerine gezdirilir. Dibindeki ayranlı kısmı da köpük gibi sakınılması gereken bir kısmı çünkü tatlının üstünde kahverengi lekeler halinde görünüyor piştikten sonra. Mesela ben olabildiğince sakınmama rağmen bizim tatlıda oldu :S
Bir de, ilk defa yapmamın acemiliğiyle bunu çöpe atacağımı sanmıştım o görüntüye şahit olunca. Yağ içinde yüzüyordu ama fırına girip çıktığında bütün yağı çekmiş olduğunu gördüm.
170 derecedeki fırına verilip pembeleşene kadar pişirilir.
Şerbet 10 kaynatılır (ben bu süreyi atlamışım maalesef, bizimki kıvamlı olmadı), şerbet ılınırken tatlı da oda sıcaklığına gelmiş olur. Sıcağa yakın ılıklıktaki şerbet tatlının üstüne gezdirilip şerbeti emene kadar üstüne tepsi kapatılır.
Tarifin 30 dakika zaman aldığını yazmış Emine Hanım ama bu süre sadece onun için ve onun gibi olanlar için geçerli galiba. Ben yarım ölçü yapmama rağmen hamur açma, cevizleri koyup kapatma, nazikçe tepsiye alma vs. kısmı yanılmıyorsam 50 dakika civarı sürmüştür.
Ender Aydın'a ve Emine Beder'e teşekkürler :)
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem
Korili Devekuşu Tarifi
80 gr. küp küp kesilmiş devekuşu bifteği , 1/2 bardak yağ , 1 çay kaşığı tuz , 1/2 çay kaşığı zencefil, un
100 gr domates salçası (veya ince doğranmış domates) , 1 tane doğranmış soğan, 2 çay kaşığı köri , 1 çay kaşığı kırmızı biber , 200 gr domates sosu
Malzemeler
80 gr. küp küp kesilmiş devekuşu bifteği
1/2 bardak yağ
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı zencefil
un
100 gr domates salçası (veya ince doğranmış domates)
1 tane doğranmış soğan
2 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı kırmızı biber
200 gr domates sosu
Yapılışı
Soğanı yağda kızartın. Etleri koyup her tarafı da kızaracak şekilde kızartın Köriyi ekleyip karıştırın, tuz, kırmızı biber ve zencefil ekleyin. İyice karıştırın. Etin üstünü kaplayacak miktarda kaynamış suyu ekleyin. Domates salçasını ve sosunu ekleyip , düşük ateeşte 2 saat boyunca pişirin (su azalınca kaynar su eklemeyi ihmal etmeyin) Karışıma un ve su ekleyin, ateşi yükseltin ve sıvı koyulaşıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Yumurta dilimleri, soğan, fındık, ceviz ile birlikte süsleyebilirsiniz.
100 gr domates salçası (veya ince doğranmış domates) , 1 tane doğranmış soğan, 2 çay kaşığı köri , 1 çay kaşığı kırmızı biber , 200 gr domates sosu
Malzemeler
80 gr. küp küp kesilmiş devekuşu bifteği
1/2 bardak yağ
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı zencefil
un
100 gr domates salçası (veya ince doğranmış domates)
1 tane doğranmış soğan
2 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı kırmızı biber
200 gr domates sosu
Yapılışı
Soğanı yağda kızartın. Etleri koyup her tarafı da kızaracak şekilde kızartın Köriyi ekleyip karıştırın, tuz, kırmızı biber ve zencefil ekleyin. İyice karıştırın. Etin üstünü kaplayacak miktarda kaynamış suyu ekleyin. Domates salçasını ve sosunu ekleyip , düşük ateeşte 2 saat boyunca pişirin (su azalınca kaynar su eklemeyi ihmal etmeyin) Karışıma un ve su ekleyin, ateşi yükseltin ve sıvı koyulaşıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Yumurta dilimleri, soğan, fındık, ceviz ile birlikte süsleyebilirsiniz.
Çilekli Labneli Pasta
Malzemeler
2 paket kedi dili (400 gr.)
2 su bardağı süt (ıslatmak için)
1 lt süt
4 yemek kaşığı tepeleme un (100 gr.)
4 çay bardağı toz şeker (260 gr.)
4 yumurta sarısı
300 gr. labne peyniri
1 tatlı kaşığı vanilya
1/2 kg. çilek (ayıklanıp rondodan geçirilir)
1/2 su bardağı su
1 çay bardağı toz şeker
1/4 su bardağı nişasta
1 kase dilimlenmiş çilek
Malzemeler
Labne ve vanilya dışındaki malzemeler çırpılarak pişirilirken, ayrı bir tencerede de çilek sosu karıştırılır. Pişince biraz ılınmaya bırakılıp bu arada kedi dili sütle ıslatılıp tepsiye dizilir. Ondan sonra labne ve vanilya muhallebiye eklenip çırpılır ve yarısı kedi dillerinin üstüne dökülür. Biraz dilimlenmiş çilek ve çok az çilek sosu gezdirilir. Aynı sıra takip edilerek 2. kat oluşturulur ve sosun çoğu üst katta kullanılır.
Bu ölçülerle bir büyük dikdörtgen borcam + 4'er kedi dili bisküvili 2 porsiyon çıkıyor.
2 paket kedi dili (400 gr.)
2 su bardağı süt (ıslatmak için)
1 lt süt
4 yemek kaşığı tepeleme un (100 gr.)
4 çay bardağı toz şeker (260 gr.)
4 yumurta sarısı
300 gr. labne peyniri
1 tatlı kaşığı vanilya
1/2 kg. çilek (ayıklanıp rondodan geçirilir)
1/2 su bardağı su
1 çay bardağı toz şeker
1/4 su bardağı nişasta
1 kase dilimlenmiş çilek
Malzemeler
Labne ve vanilya dışındaki malzemeler çırpılarak pişirilirken, ayrı bir tencerede de çilek sosu karıştırılır. Pişince biraz ılınmaya bırakılıp bu arada kedi dili sütle ıslatılıp tepsiye dizilir. Ondan sonra labne ve vanilya muhallebiye eklenip çırpılır ve yarısı kedi dillerinin üstüne dökülür. Biraz dilimlenmiş çilek ve çok az çilek sosu gezdirilir. Aynı sıra takip edilerek 2. kat oluşturulur ve sosun çoğu üst katta kullanılır.
Bu ölçülerle bir büyük dikdörtgen borcam + 4'er kedi dili bisküvili 2 porsiyon çıkıyor.
Paça Çorbası Tarifi
Malzemeler
kirmiz et(dana veya koyun farketmez ama dana eti tercihimdir)
bir miktar su
tuz
2 -3 yemek kasigi
2 yemek kasigi un
bir bas sarmisak
2 limon
varsa etsuyu tablet(yoksa onmeli degil)
salca
kirmizi biber
Hazırlanışı
ilk önce eti suda kaynatiyoruz iyice yumuşayıncaya kadar,içine bir baş sarmisagi ezerek ekliyoruz ve bir miktar tuz, kaynatmaya devam ediyoruz
Bu arada küçük bir tavada yagimizi unumuzu ve limon suyumuzu karistiriyoruz ve bu karisima kaynattigimiz etin suyundan 2-3 kasik kadar ekliyoruz,
iyice karistiriyoruz bu karisimi eti kaynattigimiz suya ekliyoruz,
yine kucuk bir kapta biraz yag ve az bisey salcayla kirmizi biberi kavuruyoruz
en son bu karisimida etin kaynadigi tencereye dokuyoruz
soyle bir guzel karıştırıp servise sunuyoruz
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem
kirmiz et(dana veya koyun farketmez ama dana eti tercihimdir)
bir miktar su
tuz
2 -3 yemek kasigi
2 yemek kasigi un
bir bas sarmisak
2 limon
varsa etsuyu tablet(yoksa onmeli degil)
salca
kirmizi biber
Hazırlanışı
ilk önce eti suda kaynatiyoruz iyice yumuşayıncaya kadar,içine bir baş sarmisagi ezerek ekliyoruz ve bir miktar tuz, kaynatmaya devam ediyoruz
Bu arada küçük bir tavada yagimizi unumuzu ve limon suyumuzu karistiriyoruz ve bu karisima kaynattigimiz etin suyundan 2-3 kasik kadar ekliyoruz,
iyice karistiriyoruz bu karisimi eti kaynattigimiz suya ekliyoruz,
yine kucuk bir kapta biraz yag ve az bisey salcayla kirmizi biberi kavuruyoruz
en son bu karisimida etin kaynadigi tencereye dokuyoruz
soyle bir guzel karıştırıp servise sunuyoruz
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem
Oktay Usta Hellimli Şişler
3 DAKİKA:
SALAMLI PEYNİRLİ ŞİŞ:
100 gr salam,
100 gr hellim peyniri,
çeri domates,
2 sivri biber,
sarımsak,
Hazırlanışı:
Salam ve peyniri küp kesin. Domatesleri ortadan ikiye kesin. Biberleri halka kesin. Hepsini
sırayla şişlere takın. En son taze sarımsakları da şişe takın.Fırının ızgarasında kızarana kadar tutun. Sebze ile servis yapın. Kahvaltı için de ideal.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri
SALAMLI PEYNİRLİ ŞİŞ:
100 gr salam,
100 gr hellim peyniri,
çeri domates,
2 sivri biber,
sarımsak,
Hazırlanışı:
Salam ve peyniri küp kesin. Domatesleri ortadan ikiye kesin. Biberleri halka kesin. Hepsini
sırayla şişlere takın. En son taze sarımsakları da şişe takın.Fırının ızgarasında kızarana kadar tutun. Sebze ile servis yapın. Kahvaltı için de ideal.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri
Oktay Usta Zeytinyağli Bakla Hem De Bol Yoğurtlu
Zeytinyağli Bakla:
1 kg taze bakla,
1 soğan,
1 çorba k.un,
taze soğan,
tuz,şeker,
zeytinyağı,
üzeri için:,
1 tutam dereotu,
1 kase yoğur,t
Hazırlanışı:
3 dakika:
Tencereye daha önceden ayıklanıp unlu ve limonlu suda bekletilmiş baklayı yıkayarak alın.
Üzerine unu serpin. Doğranmış taze soğan ve kuru soğanı ekleyin.Deretonunu yarısını da
doğrayarak ekleyin.en son tuzunu ve tuzun iki katı kadar tozşekeri ekleyip biraz su verin.
ağzını açmadan yumuşacık olana kadar pişirin. En az iki üç saat dinlendikten sonra kapağını
açıp dereotu ve yoğurtla servis yapın. Bu sıcak günlerde yenebilecek en güzel yemek.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri
1 kg taze bakla,
1 soğan,
1 çorba k.un,
taze soğan,
tuz,şeker,
zeytinyağı,
üzeri için:,
1 tutam dereotu,
1 kase yoğur,t
Hazırlanışı:
3 dakika:
Tencereye daha önceden ayıklanıp unlu ve limonlu suda bekletilmiş baklayı yıkayarak alın.
Üzerine unu serpin. Doğranmış taze soğan ve kuru soğanı ekleyin.Deretonunu yarısını da
doğrayarak ekleyin.en son tuzunu ve tuzun iki katı kadar tozşekeri ekleyip biraz su verin.
ağzını açmadan yumuşacık olana kadar pişirin. En az iki üç saat dinlendikten sonra kapağını
açıp dereotu ve yoğurtla servis yapın. Bu sıcak günlerde yenebilecek en güzel yemek.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri
Mayalı Poğaça Tarifi
Malzemeler
2 su bardağı ılık süt
2 adet yumurta akı
2 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
5 su bardağı un
1 paket kuru maya
İçi İçin:
300 gram beyaz peynir
1 demet maydanoz
Tarif
Tüm malzemeleri karıştırıp ele yapışmayacak ama yumuşak bir hamur yoğurun. Kabarması için sıcak bir yerde üzerini kapatıp hamur iki katına gelecek kadar bekletin. Elinizde şekil verip harcını koyun. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış fırına verin.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri
2 su bardağı ılık süt
2 adet yumurta akı
2 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
5 su bardağı un
1 paket kuru maya
İçi İçin:
300 gram beyaz peynir
1 demet maydanoz
Tarif
Tüm malzemeleri karıştırıp ele yapışmayacak ama yumuşak bir hamur yoğurun. Kabarması için sıcak bir yerde üzerini kapatıp hamur iki katına gelecek kadar bekletin. Elinizde şekil verip harcını koyun. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış fırına verin.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri
Bademli Un Kurabiyesi
Malzemeler
250 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 kahve fincanı nişasta
2 kahve fincan pudra şekeri
aldığı kadar un (en az 4 su bardağı)
1 su bardağı tuzsuz badem (bıçakla 3'e bölünüp kavrulmuş)
Yapılışı
Önce yağlar, şeker ve nişasta karıştırılır, ardından diğerleri eklenir. Kıvamını herkes kendi yaptığı un kurabiyesine göre ayarlayabilir, ben 4 bardak un kullandım; çok sert hamuru bezelemekte zorlanıyorum (yumurta da olmadığı için). O yüzden benim yaptıklarımın pişmiş hali biraz ağızda dağılıyor, pastanedekilerden daha yumuşak oluyor.
170 dereceli fırında fazla pembeleşmeyecek şekilde pişirilir. Yukarıdaki ölçüyle 33 adet çıktı. (3. rafta 3D ısıtma 20 dakika civarı).
250 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 kahve fincanı nişasta
2 kahve fincan pudra şekeri
aldığı kadar un (en az 4 su bardağı)
1 su bardağı tuzsuz badem (bıçakla 3'e bölünüp kavrulmuş)
Yapılışı
Önce yağlar, şeker ve nişasta karıştırılır, ardından diğerleri eklenir. Kıvamını herkes kendi yaptığı un kurabiyesine göre ayarlayabilir, ben 4 bardak un kullandım; çok sert hamuru bezelemekte zorlanıyorum (yumurta da olmadığı için). O yüzden benim yaptıklarımın pişmiş hali biraz ağızda dağılıyor, pastanedekilerden daha yumuşak oluyor.
170 dereceli fırında fazla pembeleşmeyecek şekilde pişirilir. Yukarıdaki ölçüyle 33 adet çıktı. (3. rafta 3D ısıtma 20 dakika civarı).
Borcam Tatlısı
Borcam Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
1 kilo süt
3 çay bardağı un
3 çay bardağı şeker
Vanilya ya da isteğe bağlı olarak portakal, limon kabuğu rendesi
Kreması için gerekli malzemeler
Yarım eritilmiş margarin
1 yumurta
1 vanilya
8 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı kakao
Yapılışı
Borcam tatlısı için gerekli olan malzemeleri muhallebi kıvamında pişiriniz.Önceden ıslatılmış olan borcama dökünüz. Daha sonra kreması için gerekli olan malzemeleri mikserde çırpınız. Borcamın üzerine yayınız.Soğuyunca servise sununuz. Meyvelerle servise sunabilirsiniz. Şimdiden Afiyet olsun
1 kilo süt
3 çay bardağı un
3 çay bardağı şeker
Vanilya ya da isteğe bağlı olarak portakal, limon kabuğu rendesi
Kreması için gerekli malzemeler
Yarım eritilmiş margarin
1 yumurta
1 vanilya
8 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı kakao
Yapılışı
Borcam tatlısı için gerekli olan malzemeleri muhallebi kıvamında pişiriniz.Önceden ıslatılmış olan borcama dökünüz. Daha sonra kreması için gerekli olan malzemeleri mikserde çırpınız. Borcamın üzerine yayınız.Soğuyunca servise sununuz. Meyvelerle servise sunabilirsiniz. Şimdiden Afiyet olsun
Beşamel Soslu Karnıyarık
Malzemeler
6 patlıcan
1 büyük soğan
250 gr. kıyma
2 domates (veya 1 büyük)
7-8 dal maydanoz
2-3 dal nane
tuz, karabiber, toz biber, pul biber
Beşamel Sos
1,5 su bardağı süt (300 ml.)
2/3 kahve fincanı un
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
kaşar rendesi (küp doğradım)
Yapılışı
Patlıcanlar alacalı soyulup -maalesef- yağda kızartılır. "Zamanım var" diyorsanız yağlanıp fırında da pişirilebilir. Kızaran patlıcanlar bir fırın kabına alınır.
Soğan çok az kavrulur, rengi şeffaflaşınca kıyma ilave edilir. Ardından domates rendesi ve domatesler suyunu biraz çekince baharatlar. Son olarak yeşillikler eklenip altı kapatılır.
Beşamel sos için yağda un kavrulur. Biraz rengi esmerleşince süt eklenip sürekli karıştırılarak pişirilir. (Her zamanki ölçüyle yapmama rağmen tarifte yazılı miktardaki un yetmedi, 1 yemek kaşığı daha ekleyip blender tuttum hemen. Ama bu ekstrem bir durum olduğu için tarifi değiştirmiyorum.)
Patlıcanlar yarılıp önce kıymalı sos paylaştırılır. Sosun kalan sulu kısmı tepsiye dökülür, biraz daha su ilavesiyle. Kıymanın üstüne beşamel sos, onun da üstüne kaşar rendesi koyulur. 200 dereceli sıcak fırında kızarana kadar pişirilir. 3. kademe, 3D pişirme.
6 patlıcan
1 büyük soğan
250 gr. kıyma
2 domates (veya 1 büyük)
7-8 dal maydanoz
2-3 dal nane
tuz, karabiber, toz biber, pul biber
Beşamel Sos
1,5 su bardağı süt (300 ml.)
2/3 kahve fincanı un
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
kaşar rendesi (küp doğradım)
Yapılışı
Patlıcanlar alacalı soyulup -maalesef- yağda kızartılır. "Zamanım var" diyorsanız yağlanıp fırında da pişirilebilir. Kızaran patlıcanlar bir fırın kabına alınır.
Soğan çok az kavrulur, rengi şeffaflaşınca kıyma ilave edilir. Ardından domates rendesi ve domatesler suyunu biraz çekince baharatlar. Son olarak yeşillikler eklenip altı kapatılır.
Beşamel sos için yağda un kavrulur. Biraz rengi esmerleşince süt eklenip sürekli karıştırılarak pişirilir. (Her zamanki ölçüyle yapmama rağmen tarifte yazılı miktardaki un yetmedi, 1 yemek kaşığı daha ekleyip blender tuttum hemen. Ama bu ekstrem bir durum olduğu için tarifi değiştirmiyorum.)
Patlıcanlar yarılıp önce kıymalı sos paylaştırılır. Sosun kalan sulu kısmı tepsiye dökülür, biraz daha su ilavesiyle. Kıymanın üstüne beşamel sos, onun da üstüne kaşar rendesi koyulur. 200 dereceli sıcak fırında kızarana kadar pişirilir. 3. kademe, 3D pişirme.
Kavun Şerbeti Tarifi
MALZEMELER
1 kavun
1 lt. su
1 su b. toz şeker
1 limon
1 dal taze tane
HAZIRLANIŞI:
Kavunun içini çıkarıp eziyoruz ve süzgeçten geçirerek çekirdeklerini ayırıyoruz. İçine şekeri, suyu ve sıkılmış limonu ilave edip karıştırıyoruz.
Nane yapraklarını içine atıyoruz ve soğutup servis ediyoruz.Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri
1 kavun
1 lt. su
1 su b. toz şeker
1 limon
1 dal taze tane
HAZIRLANIŞI:
Kavunun içini çıkarıp eziyoruz ve süzgeçten geçirerek çekirdeklerini ayırıyoruz. İçine şekeri, suyu ve sıkılmış limonu ilave edip karıştırıyoruz.
Nane yapraklarını içine atıyoruz ve soğutup servis ediyoruz.Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri
Vişneli Kup Tarifi
Malzemeler
1 lt. süt
3/4 su bardağı un
1/4 su bardağı nişasta (30 gr)
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta sarısı
damla sakızı
200 ml. krema
2 su bardağı vişne
1 su bardağı su
1/2 su bardağı toz şeker
25 gr. nişasta
Yapılışı
Krema dışındaki malzemeler bir tencereye, vişne sosu malzemeleri başka bir tencereye alınır. Muhallebi çırpma teliyle, sos da kaşıkla karıştırılarak pişirilir. Muhallebi pişince krema eklenip mikserle çırpılır.
Kaselere istenilen sırayla paylaştırılır. Araya 1'er yemek kaşığı vişne sosu koyunca, üstünü süslemek için de bir miktar artıyor ve iyi oluyor. Tercihe göre hindistan cevizi veya kavrulmuş fındık vs. serpilebilir.
1 lt. süt
3/4 su bardağı un
1/4 su bardağı nişasta (30 gr)
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta sarısı
damla sakızı
200 ml. krema
2 su bardağı vişne
1 su bardağı su
1/2 su bardağı toz şeker
25 gr. nişasta
Yapılışı
Krema dışındaki malzemeler bir tencereye, vişne sosu malzemeleri başka bir tencereye alınır. Muhallebi çırpma teliyle, sos da kaşıkla karıştırılarak pişirilir. Muhallebi pişince krema eklenip mikserle çırpılır.
Kaselere istenilen sırayla paylaştırılır. Araya 1'er yemek kaşığı vişne sosu koyunca, üstünü süslemek için de bir miktar artıyor ve iyi oluyor. Tercihe göre hindistan cevizi veya kavrulmuş fındık vs. serpilebilir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)