Oktay Usta Alti Patlican Üstü Köfte

Malzemeleri,
4 patlıcan,
4 sivri biber,
1 kase kiraz domates,
1 kase yoğurt,
2 diş sarımsak,
zeytinyağı,
tuz,

köftesi için:
400 gr kıyma,
1 soğan,
1yumurta,
kurutulmuş ekmek,
tuz,karabiber,
kimyon,

Yapılışı,
Patlıcanları közleyerek kabuklarını soyun. Yeşil biberleri de közleyerek kabuklarını soyun ve
halka halka doğrayın. Tabağın altına közlenmiş patlıcanları bıçakla kıyarak alın. üzerine
sarımsaklı yoğurt dökün. Köfteyi yoğurun ve bilye büyüklüğünde köfteler hazırlayarak yağda
kızartın. Sarımsaklı yoğurdun üzerine yeşil biberleri onun üzerine de köfteleri dizin. Köfteleri
kızarttığınız yağda çeri domatesleri çok az soteleyerek yemeğinizin üzerine koyarak süsleyin.
Soğutmadan servis yapın. Aman dikkat çok lezzetli olduğu için ancak 6 kişiye yetebilir.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Oktay Usta Mevsim Meyveli Tartöletler

Malzemeleri,
1 su b. pudra şekeri,
2 yumurta,
1 p.vanilya,
100 gr. tereyağı,
aldığı kadar un(yaklaşık 13 yemek kaşığı),

Kreması için,
2,5 su b. süt,
2,5 çorba k. un,
1 çay b. toz şeker,
1 p.vanilya,
1 poşet krem şanti,
1 çay b. süt,
üzeri için:,
mevsim meyvaları,

Yapılışı,
Önce malzemelerle tart hamurunu hazırlayın. Yağlanmış tartölet kalıplarına yerleştirerek
170 derecede hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Diğer tarafta süt,un, şeker, vanilyayı tencereye
alarak muhallebi gibi pişirin. İyice soğutun. Kremşanti ile sütü çırpıp bu kremanın içine ekleyerek
iyice çırpın. Soğuyan tartölet hamurlarının içine fırça yardımı ile eritilmiş bitter çikolata
sürün. Daha sonra krema ile doldurun. Üzerini çilek,muz,kivi gibi mevsim meyveleri ile süsleyin.
Mutlaka soğuk yenmeli...
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Domatesli Kıtır Ekmek Tarifi

Malzemeler,
5 su bardağı un,
1 tatlı kaşığı şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1,5 tatlı kaşığı instant(kuru) maya,
3 yemek kaşığı zeytinyağı içine,
3 yemek kaşığı üzerine,
300 ml su,

Yapılışı,
Bütün malzemeleri karıştırın.Yumuşak hamur yapana kadar yoğurun.Hamuru bir saat mayalanmaya bırakın.Mayalanmış hamuru yağlanmış tepsiye yayın.Hamurun üzerini fırçayla yağlayın.Üzerine bastırarak domates ve zeytin yerleştirin.Fırında 15-20 dakika pişirin.. Afiyet Olsun

Hünkar Çorbası Tarifi

MALZEMELER,
2 tavuk incik,
1 patlıcan,
2 çorba k. un,
1 su b. yoğurt,
tavuk suyu,
tuz

ÜZERİ İÇİN,
tereyağı,

HAZIRLANIŞI,
Tavuğu haşlıyoruz ve etini didikliyoruz. Patlıcanı közlüyoruz ve soyuyoruz. Yoğurdu karıştırma kabına alıyoruz. Soğuk su dökerek çırpıyoruz ve kıvamını açıyoruz. Tavuk suyunu da azar azar yoğurda katıyoruz, karıştırıyoruz. Tencereye alıyoruz. Az sıcak su ekleyerek kıvamını ayarlıyoruz.

Didilmiş tavuğu ilave ediyoruz. Tuzunu da atıyoruz. Közlenmiş patlıcanı da doğruyoruz. Pişen çorbaya patlıcanı ilave edip ocaktan alıyoruz. Tereyağını eritiyoruz ve çorbanın üzerine dökerek servis ediyoruz.Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Yulaflı Kurabiye Tarifi

Malzemeler,
125 gr. tereyağ (oda sıcaklığında),
1/2 su bardağı toz şeker,
1 yumurta,
1 yemek kaşığı yoğurt,
1,5 su bardağı yulaf,
1 su bardağı tam buğday unu,
1  tatlı kaşığı kabartma tozu,
1/2 çay kaşığı zencefil,
1/2 çay kaşığı tarçın,
1/2 paket vanilya,
1/2 su bardağı kuru üzüm,

Yapılışı,
Önce tereyağ, şeker ve yumurta mikserle çırpılır, üzüm dışındaki diğer malzemeler eklenip karıştırılır. Son olarak üzüm eklenir ve yağlı kağıt serilmiş tepsilere dondurma kaşığıyla toplar halinde koyulup elle biraz yassıltılır. 180 dereceli önceden ısıtılmış fırında üstü biraz pembeleşene kadar pişirilir, yaklaşık 10-15 dakika kadar. Fırından çıkarılıp sıcak tepsiden kağıdıyla birlikte alınıp soğumaya bırakılır.
Bu ölçülerle 24 tane çıktı. Yine mini fırın tepsilerinde pişirdim, bir tepsiye 12'den fazla koymamak lazım.
Tam buğday ununu açık almıştık, pazardan. Neredeyse arpa unu gibi, pakettekilere bakışa daha iri kepekliydi.

Afiyet Olsun

Mantılı Yoğurt Çorbası

Malzemeler,
1 su bardağı hazır mantı,
2 çorba kaşığı yoğurt,
1 çorba kaşığı un,
1 adet yumurta,
1 çorba kaşığı yağ,
1 çay kaşığı nane,
3 su bardağı su,
Tuz,

Tarif,
3 su bardağı suyu tencereye koyup, kaynatın
Tuzu ilave edin
Mantıları haşlayın
Yoğurdu, unu ve yumurtayı mikserde çırpın
Mantı suyuna çırpılmış malzemeyi azar azar ilave edin
Kısık ateşte karıştırarak pişirin
Yağı tavaya koyun
Naneyi ekleyin
Birkaç dakika tavada yakın ve çorbanın üzerine dökün
Dilerseniz kırmızı biberle süsleyip servis yapın
. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Makarnalı Ispanaklı Börek

Malzemeler: 
3 yufka,
1,5 su b.süt,
1 yumurta,
1 çay b. sıvıyağ,

İç harcı için:
Yarım paket makarna,
1 soğan,
yarım demet ıspanak,
1 çorba k. tereyağı,
1 kase karışık peynir,
1 kase kaşar peyniri rendesi,
tuz, karabiber,

Üzeri için:
Susam,çörekotu,
haşhaş tohumu,

Hazırlanışı: 
Yarım paket makarnayı haşlayın.Soğanı yemeklik kesin.Tavaya tereyağını alın.Üzerine soğanı ilave edip soteleyin.Soğanın üzerine haşlanmış olan makarnayı ilave edip bir soteleyip acaktan alıp malzemeleri karıştırma kabına aktarın.Üzerineyarım demet ıspanak ilave edin.Üzerine kaşar peynir rendesi,1 kase karışık peynirler,tuz ve karabiber ilave edip karıştırın.Böreğin sosu için bir kapta süt,yumurtave sıvıyağını karıştırıp bir sos hazırlayın.Fırın tepsisini yağlayın.Üzerine 1 adet yufkayı serin.Üzerine sostan dökün.Üzerine iç harçtan koyun.. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Peynirli Kiş Tarifi

Peyniri değerlendirmek için böyle bir şey uydurdum işte... Biz beğendik :)

Hamur Malzemeleri,
125 gr. tereyağ,
1 yumurta (küçük),
1 çay bardağı su,
2,5 su bardağı tam buğday unu,
1/2 paket kabartma tozu,

Dolgu Malzemeleri,
250 gr. tulum peyniri,
2 yumurta (küçük),
1 paket krema (200 ml.),
yarım demet maydanoz,

Yapılışı
Küp kesilmiş soğuk tereyağ ve diğer hamur malzemeleri hızlıca yoğrulur. (Tart tariflerinde hamurla fazla oynanmadığı söylendiği için hızlıca dedim) Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tart kalıbına elle yayılıp -veya merdaneyle açılıp- üstüne dolgu karcı koyulur. 180 dereceli fırında pişirilir.
Gelelim neyi neden yaptığıma; İzmir tulumu yeterince tuzlu olduğu için hamura tuz eklemedim. Tam buğday unu beyaz una kıyasla çok sert bir hamurla sonuçlandığı için kabartma tozu kullandım, çeyrek paket de kullanılabilirmiş bence. Yumurtaların küçük olmasının sebebi de köy yumurtası olmalarıydı.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Vişneli Tart Tarifi

Birkaç tarifimi kolaj yapıp aşağıdaki hale getirdim. Özellikle pandispanyasını arkadaşlarım çok beğendi, tavsiye ederim.

Tart Hamuru Malzemeleri,
2 yumurta,
2 kahve fincanı toz şeker (140 gr.),
1/2 kahve fincanı su,
1/2 kahve fincanı sıvı yağ,
4 kahve fincanı un (192 gr.),
1 tatlı kaşığı kabartma tozu (yarım paket),

Krema Malzemeleri,
500 ml. süt,
1/2 su bardağı un,
1/2 su bardağı toz şeker,
2 yumurta sarısı,
1 paket vanilya,

Vişneli Sos Malzemeleri,
2 su bardağı vişne (dondurucudan kullandım),
1/2 su bardağı toz şeker,
1 yemek kaşığı -tepelemeye yakın- patates nişastası (18 gr) ,
1 çay bardağı su,
1/2 paket vanilya

Yapılışı
28 cm.'lik tart kalıbı (tartı ters çevirdiğimizde ortası çukur çıkan kalıplardan) için malzemeler kek gibi çırpılıp yağlanmış ve unlanmış kalıba dökülüp 170 derecede pişirilir.
Krema malzemeleri sürekli çırparak pişirilir. Pandispanya soğuduğunda içindeki boşluğa pişirilen krema dökülür.
Fotoğraftaki vişne sosunun nişastası 12 gr.dı ama ben düzeltilmiş yeni baskı olarak son tecrübelerimle tarifi değiştirdim.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Ispanaklı Topalak Çorbası Tarifi

Malzemeler,
Köfte için,
2 su bardağı ince köftelik bulgur,
2 su bardağı sıcak su,
1 su bardağı un,
2 çay kaşığı tuz, kuru nane,
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek,
150-200 gr. ıspanak (yaklaşık 1 demet),

Çorbanın sosu için,
25-30 gr. bitkisel margarin,
Yarım yemek kaşığı domates salçası,
Yarım yemek kaşığı biber salçası,
8 su bardağı et ya da tavuk suyu,
1 çay kaşığı tuz, karabiber,

Hazırlanışı
Köftelik bulguru derin bir kaba koyup, üzerine sıcak suyu gezdirin ve bulgurun yumuşayıp kabarması için 10 dakika kadar bekleyin. Üzerine un, tuz ve kuru naneyi ilave edip iyice yoğurun. Elinizi sık sık suya batırarak macun kıvamına gelinceye ve malzemeler birbirine yapışıncaya kadar yoğurun. Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın ve bir tepside biriktirin. Diğer taraftan, ıspanağın kök kısımlarını kesip attıktan sonra yıkayıp ince ince doğrayın.
Çorbanın sosunu hazırlamak için; margarini orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte eritin. Domates ve biber salçasını ilave edip et ya da tavuk suyunu aktararak karıştırın. Tuz ve karabiberi serpiştirip kaynayıncaya kadar bekleyin. Çorba kaynamaya başlayınca hazırladığınız köfteleri tencereye aktarın. Haşlanmış mercimeği ve doğranmış ıspanağı da tencereye ilave edip arada sırada karıştırarak 20 dakika kadar pişirin ve ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.
Afiyet Olsun Kaynak.hüsniye’nin mutfağından

Zeytinyağlı Nohut

Etsiz nohutu ilk defa deniyorum, biraz atraksiyonlu olsun diye internetten araştırdım. Diyetisyen Aysen Arıcan'ın tarifinden esinlenerek yaptım.

Malzemeler,
2 su bardağı nohut (haşladıktan sonra birazını pilavda kullandım),
1 soğan,
2 diş sarımsak,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1/2 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığına yakın tuz,
1 domates rendesi (ya da 1 tatlı kaşığı domates salçası),
1 tatlı kaşığı biber salçası,
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber,
biraz pul biber, isot, nane, kekik, kara biber (tercihe bağlı),

Yapılışı
Nohut haşlanır ve süzülür. (Kaynamaya başladığında köpüklerini alıyoruz ki, gaz yapmasın. Forumdan öğrenmiştim.)
Yağda soğan kavrulur, biraz pembeleşince içine sarımsak rendesi de eklenir. Bir iki defa karıştırılıp salça eklenir. Ardından domates rendesi ilave edilip suyu çekene kadar pişirilir. Nohut, sıcak su, tuz, baharatlar eklenip kısık ateşte biraz tıkırdatılır. Demlenmeye bırakılır.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

İspir Kuru Fasulye

Malzemeler,
1/2 kg. fasulye,
su + 4 su bardağı süt,
60 gr. tereyağ,
1 çay bardağı zeytinyağı (ölçmedim, yaklaşık ,böyleydi),
1 yemek kaşığı toz kırmızı biber,
1 tatlı kaşığı tuz,
karabiber,
kimyon,

Yapılışı
Fasulye, akşamdan 2 su bardağı süt + 1/2 lt. su karışımına koyulup (buzdolabında) kabartılır. Ertesi sabah süzülüp yine aynı miktardaki süt, su karışımına koyulup -gazını alması için- kimyon ilavesiyle yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Düdüklü tencere kullanılmaz, çünkü çok çabuk pişer. Tencerenin kapağı kapatılmaz.
Yumuşayınca süzülüp göveçe koyulan (göveç şart değil, benim tercihimdi) kaynar suda pişirilmeye bırakılır, uzun süre kapağı açık olarak kısık ateşte pişer. Tuz ve karabiber atılır. Bu aşamada kesinlikle karıştırılmaz. En fazla 1-2 defa ve çok nazikçe karıştırılabilir; aksi takdirde bir süre sonra hepsi dağılırlar. Yaklaşık yarım saat sonra 15 dakika boyunca kapağı kapalı pişirirsek suyuyla özleşip helmelenmesini sağlayabiliriz (benimki ancak ertesi gün helmelendi ama sürelerini saate bakarak ayarlamamıştım, vaktim dardı). Pişirmenin bu kısmında çok fazla su çektiklerini gördüm, piştikten sonra biraz dinlendiğinde kapağını açıp bakmıştım ki, tekrar su ilave edip tekrar kaynattım. Müthiş su çekip şişiyorlar ama yine de azar azar su eklemekte fayda var.
Yukarıda yağ ölçüsü yazmıştım ama aslında herkes alıştığı ölçüde göz kararı desem daha doğru olur. Bu, annemin ve onun ninesinin usulüdür; çorba gibi yapıyoruz, üstüne tereyağda toz biber yakıp döküyoruz (zeytinyağla karıştırmak benim tercihimdi).
Aslında tarifinde zeytinyağda soğan kavrularak yapılıyordu. Tarifi Mahmut Akdoğan'ın eşi Nermin Abla'dan aldım. Zaten fasulyeleri almamı da Mahmut Bey'in davetlisi olarak gittiğimiz Erzurum gezisinde Nermin Abla tavsiye etmişti. Kendilerine teşekkür ederim. Ayrıca buradan da faydalandım, ona da teşekkür ederim.
Sütle pişirilmesi şart değil tabi ki, özel misafirleri için bu şekilde yapıyormuş Nermin Abla, bir dahaki sefere suyla ve zeytinyağlı, soğanlı yapmayı düşünüyorum. Zaten fasulyenin kendine has bir lezzeti var, toprak kabın da verdiği bir rayiha oluyor ayrıca.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Pirinçli Yoğurt Çorbası

Malzemeler,
1 kase yoğurt,
1 çay bardağı pirinç,
2 yemek kaşığı un,
tuz, salça
1-2 yemek kaşığı tereyağı,
kuru nane,

Tarifi
Çorbayı yapacağınız tencereye pirinçleri, üstüne biraz su koyarak pişirin. Başka bir kapta bir kase yoğurt ve 2 kaşık unu karıştırıp pişen pirinçlerin üstüne ilave edin.
Su ilavesi yaparak çorbayı karıştırıp kaynatın. Tuz ve kırmızı biberi de ekleyin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 10-15 dk daha pişirmeye devam edin.
Tereyağını ( tereyeğı kullanmak istemeyenler zeytinyağı kullanabilir) başka bir kapta erittikten sonra salça ve kurunaneyi de ekleyip salça dağılana kadar kızdırın. ( salçayı koymadan sadece yağı eritip çorbaya ilave edebilirsiniz.) Son olarak tereyağı, salça ve nane karışımını çorbaya dökün. Çorbanız servise hazır.
Afiyet Olsun

Gondol Köfte Tarifi

Malzemeler:
Köfte için:
500gr. kıyma,
3 dilim bayat ekmek içi,
1 adet soğan,
1 çay kaşığı karbonat,
tuz- karabiber- köfte baharı,

İçine:
10 adet mantar,
1 adet soğan,
3 yemek kaşığı sıvıyağ,
12 demet maydonoz,
2 adet domates,
4 adet sivribiber,
1 su bardağı su,
1 yemek kaşığı salça,
100 gr kaşar peyniri,

Yapılışı:
Kıymaya rendelenmiş soğanı, ekmek içini, baharatları ve karbonatı ekleyip yoğurun
Bir tavada yemeklik doğranmış soğanı ,sıvıyağı ve minik minik doğranmış mantarları kavurun ve kıyılmış maydonuzu ekleyip ateşten alın Köfteleri önce yuvarlayıp sonra içini oyarak kayık şekli verin ve fırın tepsisine yerleştirip 5-10 dakika pişirin Fırından çıkarıp köftelerin boşluklarına mantarlı harçtan doldurup üzerine kaşar dilimi ile kapatın Kaşarın üzerine bir domates dilimi koyun ve kalan boşluğa sivribiber dizin Salçayı su ile ezerek tepsinin içine boşaltın ve tekrar fırına verip kaşarlar eriyene kadar pişirin

Rengarenk Kış Salatası Tarifi

Malzemeleri:
2 kök brokoli (Haşlanmış),
5 yeşil soğan,
2 haşlanmış havuç,
1 çay bardağı mısır,
1 tutam dereotu,
1 tutam maydanoz,
Marul,
5 kornişon turşu,
6 çeri domates,

Sosu İçin:
Yarım çay bardağı zeytinyağı .Yarım limon
3 çorba kaşığı mayonez

Yapılışı:
Malzemeler doğranır Brokoliler tabağın kenarına yerleştirilir. Ortasına karışım koyulur. Sosu ilave edilir.
Püf Noktası: Sosu servis edileceği zaman ilave edilmelidir.
Tarifin Özellikleri:
Besin değeri açısından; bol miktarda vitamin içermektedir. Kullanılan araç gereçler; karıştırma kasesi, doğrama tahtası. Porsiyon sayısı; 6-8 kişiliktir. Ortalama maliyeti; 4 tl.
Afiyet Olsun

Tahinli Mini Pizza Tarifi

Tarif
yarım kg.un
yarım p.yaşmaya
1 çay b.sıvıyağ
1 yumurta
1 çay k.tuz
2 çorba k.toz şeker
su
tahinli iç harç için:
1 su b.tahin
1 çay b.su
4 çorba k.toz şeker

HAZIRLANIŞI:
Karıştırma kabına unu ekleyin ve unun üzerine toz şekerini ilave edin.Unun oratsına havuz
açarak içine yaş mayayı,yumurta beyazını,sıvıyağı ilave edin.İlk önce havuzun ortasın dan
başlayarak daha sonrada unu da karışıma ekleyerek bir hamur elde edin.
Hamurdan bezeler kopartın küçük yuvarlaklar elde edin ve elinizle bastırıp çay bardğın dan
biraz küşük yuvarlaklar oluşturun.
Tahinli harç için de bir kapta 1 su b.tahini 1 çay bardağının yarısın dan fazla su eklyin ve
karıştırın.Hamurların kener kısımklarına yumurta sarısı sürün,hamurların ortasına da
hazırlamış olduğunuz tahinli karışmdan koyup üzerine toz şeker serpin.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırın da üzeri kızrana kadar pişirin.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Yufkadan Pizza Tarifi

Malzemeler
1 adet yufka
1 adet yumurta
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 adet domates
1 adet biber
100 g beyaz peynir

Tarif
Yufkanızı 8 üçgen parçaya kesin.
Her parçayı sigara böreği sarar gibi yarıya kadar sarın.
uçlarını içe doğru kıvırın.
Sarmadığınız uç kısmını da içine sokarak çanak şekli verin.
Sıvıyağla yağlayın.
Peynirin içine yumurta akını kırın.
Tüm çanakların içine peyniri paylaştırın.
Üzerine birer dilim domates ve biber koyun.
Kenarlarına da yumurta sarısı sürerek 180 derecede kızarana kadar pişirin.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Hindi Etli Bezelye

Malzemeler
500 gr. hindi eti (aslında ölçmedim)
1 büyük kutu konserve bezelye
1-2 soğan
1/2 tatlı kaşığı biber salçası
1/2 tatlı kaşığı domates salçası
tuz, karabiber, kekik, kimyon, pul biber, nane
zeytinyağ
su

Yapılışı
Et, minimum suyla Fissler 2. kademede 25 dakika pişirilir (ya da başka bir tencerede gerektiği kadar süreyle). Varsa kemiği ayıklanıp küçük parçalara bölünüp göveçe alınır. Yağda yemeklik doğranmış soğan kavrulur. Pembeleşince salça ilave edilip 1-2 dakika karıştırılır. Bezelyeler ve sıcak su eklenip kaynatılır. Baharatları eklenir ve etlerle birleştirilip 220 dereceli fırında 1 saat pişirilir. Pişip pişmediği bezelyenin kıvamından kontrol edilir.

Etli Kuru Fasulye

Malzemeler,
Kuru fasulye 1 ¾ su bardağı 300 gram,
Su 5 su bardağı 1 kg,
Soğan1 büyük boy 100 gram,
Parça et (kemikli) 300 gram,
Margarin 4 yemek kaşığı 40 gram,
Salça 2 yemek kaşığı 20 gram,
Tuz 1 2/3 tatlı kaşığı 10 gram,
Kırmızı biber 1 tatlı kaşığı 2 gram,

Tarif
Fasulyeyi yıka,
3 su bardağı su ile akşamdan ıslat,
basınçlı tencereye aktar Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, et, yağ, salça, tuz ve kırmızı biberle birlikte fasulyeye ekle, kalan suyu kat, karıştır, yaklaşık 30 dakika pişir.
Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Sebzeli Kremalı Biftek

Malzemeler,
1 adet patates,
1 adet havuç,
4 çorba kaşığı bezelye,
Yarım kilo biftek,
2 su bardağı Sıvı Krem Şanti,
Süt kreması,

Tarif,
Patates ve havucu küp küp doğrayın
Doğranmış sebzeleri ve bezelyeleri bir tencerede 10-15 dakika haşlayın
Fırın tepsisini yağlayın ve biftekleri dizin Bifteklerin üzerine haşlanmış sebzeleri pay edin
Sebzelerin üzerine 1 su bardağı Sıvı Krem Şanti- Süt Kreması’nı yayın ve tepsiyi fırına sürün
250 derecede fırında 35 dakika pişirin Biftekleri fırından çıkarır çıkarmaz üzerine kalan 1 su bardağı Sıvı Krem Şanti-Süt Kreması’nı pay edin Sıcak servis yapın . Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Patlıcanlı Kayıkta Makarna Tarifi

Malzemeler: 
3 bostan patlıcan
yarım p. makarna
200 gr kıyma
1 kuru soğan
2 sivri biber
1 tatlı k. salça
1 domates
1 tutam maydanoz
1 çorba k. tereyağı
zeytinyağı
tuz,karabiber

Üzeri için:
100 gr kaşar peyniri rendesi
1 tutam fesleğen

Hazırlanışı: 
Bostan patlıcanları ortadan ikiye kesilerek iç kısmı kullanılmak üzere çıkarılır.Daha sonra üzerine yağ sürülerek fırına verilip yarı kıvamda pişirilir. Bu arada makarna tuzu ayarlanmış suda haşlanır. Diğer tarafta iç harcı hazırlanır. Bunun için kuru soğanve biber yemeklik soğranarak yağda kavrulur. Üzerine salça, doğranmış patlıcan içi, kıyma ve maydanoz konularak kavrulur. Tuzu ve baharatı ayarlanır. En son pişirilmiş ve suyu süzülmüş makarnalar da eklenerek iç harç hazırlanmış olur.

Fırında yarı kıvamda pişirilen patlıcanlar alınarak hazırlanan harç ile doldurulur. En son üzerine kaşar peyniri rendesi ve bir dilim domates konularak 180 derecelik fırında pişrilir. Servis yaparken üzerine doğranmış fesleğen yaprağı serpilir.. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Çilekli Pasta Tarifi

Malzemeler:
Pandispanya için:
4 yumurta
4 kahve fincanı şeker
4 kahve fincanı un
4 kahve fincanı su
1 paket kabartma tozu

Kreması için:
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 çay bardağı şeker
2 yemek kaşığı margarin
1 paket krem şanti

Üzeri için:
500 gr çilek
2 adet kivi
1 paket çilekli krem şanti

Yapılışı:
Öncelikle pandispanyadan başlıyoruz.yumurtalarımızı şekerle beraber mikserle iyice çırpıyoruz.daha sonra içerisine unu ve suyu ekleyip 180 derecelik fırında 30 dk pişiriyouz.Krema yapımı:sütün içine  krem şanti hariç diğer malzemelerimizi ekleyip kremamızı yapıyoruz.soğuduktan sonra içine krem şantimizi ekleyip çırpıyoruz.Pandispanyamızı ortadan ikiye kesip arasına kremamızı sürüyoruz.üzerinide yine krema ile kaplayıp,çilekli krem şanti ve meyvelerimizle süslüyoruz. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Lahmacun Tarifi

Malzemeler
3 Su Bardağı Un
1 Tatlı Kaşığı Yaş Maya
Tuz
Su
İç Harcı İçin:
350 Gr. Kıyma
1 Soğan
1 Çorba Kaşığı Domates Salçası
1 Çorba Kaşığı Biber Salçası
1 Çay Bardağı Su
Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Tutam Maydanoz

Hazırlanışı:
Unu karıştırma kabına alıp ortasını açıyoruz. Yaş mayayı ortasına koyuyoruz. Biraz su döküp elimizle mayayı çözüyoruz. Unun üzerine tuz serpip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz.
Mayalanması için dinlendiriyoruz. İç harcı için, kıymayı karıştırma kabına alıyoruz. Soğanı ince bir şekilde doğrayıp ekliyoruz.
Domates salçası, biber salçası, zeytinyağı, 1 çay bardağı su ve ince doğranmış maydanozu katıp karıştırıyoruz. Mayalanan hamuru 6 bezeye bölüyoruz.
Merdane ile büyük bir şekilde açıyoruz. Üzerine kıymalı harcımızdan koyup yayıyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış 240 derece fırında pişirip servis ediyoruz.. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Sebzeli Kremalı Biftek Tarifi

Malzemeler,
1 adet patates,
1 adet havuç,
4 çorba kaşığı bezelye,
Yarım kilo biftek,
2 su bardağı Sıvı Krem Şanti,
Süt kreması,

Tarif,
Patates ve havucu küp küp doğrayın Doğranmış sebzeleri ve bezelyeleri bir tencerede 10-15 dakika haşlayın Fırın tepsisini yağlayın ve biftekleri dizin Bifteklerin üzerine haşlanmış sebzeleri pay edin
Sebzelerin üzerine 1 su bardağı Sıvı Krem Şanti- Süt Kreması’nı yayın ve tepsiyi fırına sürün
250 derecede fırında 35 dakika pişirin Biftekleri fırından çıkarır çıkarmaz üzerine kalan 1 su bardağı Sıvı Krem Şanti-Süt Kreması’nı pay edin Sıcak servis yapın. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Pırasa Köftesi Tarifi

Malzemeler,
1,5 kg pırasa,
250 gr kıyma,
1 yumurta,
Tuz-karabiber,

Kızartmak için,
1 bardak ayçiçekyağı,
2 yumurta,
1/2 bardak un,

Tarif,
Pırasaları yıkayıp ayıklayın İnce doğrayıp tuzlu sıcak suya atarak haşlayın
Süzgece çıkartın ve iyice sıkın Haşlanmış pırasaları kıyma; tuz, biber ve 1 yumurtaya bulayarak karıştırıp köfte yapın; önce una,sonra çırpılmış yumurtaya bulayarak kızgın yağa atıp kızartın Maydanoz ve limon dilimleriyle süsleyip servis yapın. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Peynir Soslu Musakka Tarifi

Malzemeler,
2 adet orta boy patlican,
3 adet domates,
2 dis sarimsak,
500 gr kiyma,
1 tutam tuz,
2 adet et bulyon,
1 cay kasigi cicek yag,
1 adet ufak boy sogan,

Peynir sos icin:
50 gr margarin
2 yemek kasigi un
400 lt sut
parmak buyuklugunde 4 adet kasar peyniri

Tarif,
yuvarlak sekilde dogradiginiz patlicanlari bir tava icinde kizartarak bir kabin icine koyun
bir tencerenin icine kiymayi koyup suyunu cekinceye kadar kizartip sonra ince sekilde kiydiginiz sogani ekleyin biraz soganlar yumusayinca kup sekilde dogranmis domatesleri ekleyin 5 dk kadar kisik atese alin ve peynir sosu yapmaya baslayinpeynir sos:ufak ve genis bir tava icinde margarini eritin sonra unu ekleyin ve karistirin ve sutu ekleyin fakat bu karisimi devamli karistirin ve peynirleri ekleyip bulamac hale gelinceye kadar karistirin bu arada tenceredeki kiymamizin bir kismini borcama koyun ve uzerlerine patlicanlarimizin bir bolumunu doseyin kiymamizin bir bolumunu patlicanlarin uzerine koyup diger patlicanlari ayni sekilde doseyin
ve kiymanin hepsini kaba bosaltin ve peynir sosunu uzerine iyice yayin karisimin uzerini iyice peynir sos ile kapatip 200 derecelik firinda 30 dk pisirin. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Vişneli Turta

Tarif, iş arkadaşım Nurhan Hanım'a ait. Hem pratik hem lezzetli :)  Kendisine tekrar teşekkür ederim.

Malzemeler,
125 gr. tereyağ (oda sıcaklığında),
2 yumurta,
3/4 su bardağı toz şeker,
1,5 su bardağı un,
1/2 çay bardağı nişasta,
1/2 paket kabartma tozu,
1/2 paket vanilya,
1 su bardağı vişne,
pudra şekeri,

Yapılışı
Tereyağ, şeker ve yumurta mikser ile çırpılır. Diğerleri de ilave edilip çırpılır (veya karıştırılır) ve yağlanmış mini fırın tepsisine kaşıkla yayılır. Cıvık bir hamur oluyor, kek hamuruyla kurabiye hamuru arası. Üstüne vişne taneleri dizilip 170 dereceli önceden ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirilir. Soğuyunca pudra şekeri serpilip servis yapılır.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Erikli Turta (Pratik)

Bıkmadım hâlâ erikli tariflerden ama bu başka oldu gerçekten :) Pişmiş eriğin kremsi bir kıvamı ve mayhoş bir tadı var. Hamuru keke benziyor, daha önce yayınladığım vişneli turtaya da benziyor ayrıca. Tarifi smittenkitchen'dan alıp çok az değiştirdim. Mevsimi geçmeden hemen yapmak lazım gelen bir tarif oldu.

Malzemeler
115 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
2 iri yumurta (3 küçük kullandım)
135 gr. toz şeker (2/3 su bardağı gibi)
150 gr. un
1/2 paket kabartma tozu (5 gr.)
1 tatlı kaşığı limon suyu
1-2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
8 kırmızı erik (tarifte on ikiydi, daha sık dizmiş)

Yapılışı
Önce yağ, şeker ve yumurtalar mikser ile çırpılır, sonra un ve kabartma tozu karışımı eklenip tekrar biraz çırpılır. Kolay çıkarmak için tercihen altına yağlı kağıt serilmiş, kenarları yağlanmış kelepçeli kalıba hamur yayılır. Üstüne biraz limon sıkılır, tarçın, şeker karışımı serpilir. Yarım dilimler halinde erikler kapatılır. Eriklerin küçük olması tavsiye edilmiş bu arada. Sonra 170 dereceli sıcak fırında 35 dakika pişirilir. 2. seviyede, alt-üst ayarında pişirdim. 26 cmlik kalıp kullandım.

Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

İrmik Helvası Tarifi

1 - 2 - 3 formülü uyguluyorum.

Malzemeler
1 bardak sıvı yağ,
2 bardak irmik,
3 bardak şeker ,
3 bardak su (sıcak olursa işimiz kolaylaşır) ,

Yapılışı 
İrmik, kızdırılan yağda sürekli karıştırılarak kavrulur. Şeker ve su eklenir, karıştırılır, uygun kıvama gelince altı kapatılır, dinlenmeye bırakılır.

Suyun 3 veya 4'te biri süt olabilir, yağın da bir kısmı tereyağı olabilir.

Bu ölçüler, annemin ölçüleri olup; şeker miktarı damak tadına göre 2,5 hatta 2 bardağa kadar düşürülebilir.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Tarçınlı Kurabiye Tarifleri

Malzemeler.
500 gr un (4 su bardağı),
300 gr margarin,
150 gr toz şeker (3/4 su bardağı),
1 paket kabartma tozu,
2 adet yumurta,
1 paket şekerli vanilin,
1 çorba kaşığı tarçın,

Üzeri için
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 adet yumurtanın beyazı

Hazırlanışı,
Büyük bir kaba unu koyun ortasını açın yumurta içine yumurta,şeker,tarçın vanilin,margarin kabartma tozunu ilave edin unu dışardan içeri doğru getirip hamuru yoğurun daha sonra tezgahın üzerine alıp birazda orda yoğurun. Hamurunuz kıvamını bulduktan sonra Elinizle yuvarlak bir beze yapın hamurun açacağınız yere biraz un serpin hamuru yarım santim kalınlığınada açın. Hamurun üzeri için 1 yumurtanın beyazını çırpın hamurun üzerine fırça yardımıyla sürün 1 çorba kaşığı toz şekeri ve 1 çorba kaşığı tarçını karıştırıp hamurun üzerine serpin. İstediğiniz kurabiye kalıpları ile küçük şekiller verin yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin kalan hamuruda yoğurup aynı işlemi uygulayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 veya 25 dakika pişirin ve soğuduktan sonra servis yağın.  Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Limonlu Çikolatalı Sıcak Helva Tarifi

Malzeme :
500 gr.sade helva
1 limon
çikolata
ceviz

Hazırlanışı :
Tek kişilik güveç kaplarınını altını limon dilimleri yerleştirin. Limonun üzerine helvaları kesip paylaştırın. Onun üzerine ikramlık çikolata ve ceviz parçaları serpin.

Üzerini streç film ve alimunyum folya ile kaplayarak 180 derecede helva eriyip cevizler kızarana kadar pişirin
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Çikolatalı Kapkek Tarifi

Kek Malzemeleri
113 gr. oda sıcaklığında tereyağ
200 gr. toz şeker
2 yumurta
200 ml. süt
1 yemek kaşığı yoğurt
200 gr. un
50 gr. kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Ganaj Malzemeleri
200 ml. krema
160 gr. bitter çikolata

Yapılışı
Önce krema için benmaride eritilen çikolatayla soğuk krema karıştırılıp buzdolabında soğumaya bırakılır.

Bu arada kek için tereyağ, şeker ve yumurtalar çırpılır. Süt ve yoğurt eklenip karıştırılır. Kalan malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilya) harmanlanıp eklenir, kalıplara paylaştırılıp 170 dereceli önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

Buzdolabındaki krema soğuduğunda (fakat iyice sertleşmemeli) alınıp çırpılır. Pasta kreması gibi bir kıvam alınca  çırpmaya son verilip krema sıkma torbasına alınır ve kekler soğuduğunda süslenir. Soğumaya kadar geçen sürede krema, gevşememesi için yine buzdolabında bekletilir, kontrol edilir; çok sertse bir süre önceden çıkarılabilir, çalışırken zor olmaması açısından.

13 adet kapkek çıkıyor yukarıdaki ölçülerle.

Afiyet Olsun

Oktay Usta Havucu Bir De Böyle Kizartin

SOSLU HAVUÇ KIZARTMASI:
Malzemeler:
4 adet haşlanmış havuç,
yarım kase mısır unu,
2 yumurta sarısı,
tuz,
Sosu için:
1 kase yoğurt,
2 diş sarmısak,
ceviz
HAZIRLANIŞI:
Haşlanmış havuçları verev halka şeklinde kesin. Önce yumurtaya daha sonra mısır ununa
bulayarak kızartın. Havuçları ceviz ve sarımsaklı yoğurt ile servis yapın. Kolay ve nefis bir
yaz yemeği. Aynı zamanda aperatif.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Oktay Usta Malatya Usulü Kebap Böyle Oluyormuş.

MALATYA KEBABI:
350 gr ince bulgur,
350 gr kıyma,
tuz,karabiber,
kızartmak için:
2 yumurta,
sıvıyağ,

HAZIRLANIŞI:
Karıştırma kabına kıymayı, ince bulguru, tuzu, karabiberi alın ve yaklaşık yarım saat yoğurun.Yoğururken azar azar su ilave ederek yumuşatabilirsiniz.Yoğurduktan sonra yine elinizi suya batırarak yuvarlak yassı köfteler hazırlayın.Köfteleri kaynamış tuzlu suda yarı kıvama gelene kadar haşlayın ve süzün.Köftelerin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra köfteleriönce çırpılmış yumurtaya daha sonra una bulayarak kızgın yağda kızartın. Bir peçetenin üzerinde yağınıaldıktan sonrayeşilliklerle servis yapın.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Oktay Usta Kabakli Nohut Salatasi

KABAKLI NOHUT SALATASI:
1 su b. nohut(haşlanmış)
1 kabak
2 kırmızı biber(közlenmiş)
1 soğan
1 tutam dereotu
zeytinyağı
limon suyu,tuz

HAZIRLANIŞI:
Kabakları küp şeklinde doğrayın ve çok az miktarda soteleyin.Karıştırma kabına
kabakları,haşlanmış nohutu,ince kıyılmış dereotunu,ince kıyılmış soğanı,közlenmiş
kırmızı biberi ekleyip tüm malzemeleri karıştırın zeytinyağını,limon suyunu ve tuzunu
ilave ederek servis edin.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Erikli Kurabiye Tarifi

Malzemeler,
250 gr. Margarin,
1 Çorba Kaşığı Yoğurt,
1 Paket Kabartma Tozu,
1 Adet Limon Rendesi,
1 Kahve Fincanı Şeker,
3 Su Bardağı Un,
1 Çay Kaşığı Vanilya,
İçi İçin: 15 Adet Kırmızı Ve Olgun Erik,
Üzerine: Pudra Şekeri,

Tarif,
3 su bardağı unu ve 1 paket kabartma tozunu düz bir zemine eleyerek alın Ortasını havuz şeklinde açın
İçine 250 gr oda sıcaklığında bırakılmış ve küp küp kesilmiş margarin,1 çorba kaşığı yoğurt,1 adet limonun rendesi,1 kahve fincanı şeker ve 1 çay kaşığı vanilyayı koyun Malzemeleri birbiriyle iyice karıştırın
Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin Hamurdan erik büyüklüğünde parçalar koparıp,avucunuzun içinde açın 15 adet eriğin çekirdeklerini çıkarın Elinizde şekillendirdiğiniz hamurla eriklerin üzerini iyice kaplayın Tüm kurabiyeleri bir tepsiye yerleştirerek 150 derecelik fırında 25 dk pişirin
Fırından çıkardıktan sonra (dilerseniz) üzerini pudra şekeri ile süsleyerek servis yapın. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Barbunya Pilaki Tarifi

Malzemeler,
500 gr. kabukları ayıklanmış taze barbunya,
125 ml. (Yarım su bardağı) sızma zeytinyağı,
1 adet iri kuru soğan,
Deniz tuzu,
2 tatlı kaşığı (tsp) toz şeker,
1 adet iri domates, rendelenmiş
 (Domatesi ortadan ikiye kesin ve içini rendeleyin. Kabuğunu kullanmayın.)
1 adet havuç, 1 cm.lik küpler halinde doğranmış,
1 adet orta boy patates, 1 cm.lik küpler kalinde doğranmış,
3 diş sarmısak, minik minik doğranmış,
1 adet limon,
Süslemek için maydanoz,

Tarif
Taze barbunyaları, tuzlu kaynar suda yumuşayana kadar haşlayın.(Eğer kuru barbunya kullanacaksanız: 250 gr. kuru barbunyayı bir gece suda bekletin ve aynı işlemi yapın.) süzdürün ve bekletin. Barbunyaların çok pişip, dağılmamasına dikkat edin. Orta boy bir tencereye zeytinyağını, ince ince doğradığınız soğanları koyun, üzerlerine bir miktar tuzu ve 2 tatlı kaşığı şekeri serpiştirip, kapağını katın. Soğanlar hafifçe yumuşasın, şeffaflaşsın ve minik minik oynamaya başlasın. Soğanların üzerine, domatesi koyun ve hafifçe suyunu çekip, koyu sos kıvamına gelinceye kadar pişirin. Tencereye, havucu, patatesi ve sarmısağı ekleyin. Bütün malzemeyi biraz kavurun ve 1 su bardağı kaynar su döküp karıştırın.Bir miktar yumuşayana kadar, tencerenin kapağı kapalı olarak, ortayla kısık arası bir ateşte pişirin. Barbunyaları ekleyin. Barbunyaların üstünü iki parmak geçecek kadar kaynar su ekleyip, yemek, suyunu çekip, yağına kalıncaya kadar, kısık ateşte pişirin.
Yemeği dinlendirip servis tabağına aktarın ve maydanozla süsleyin.. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Fırında Pastırmalı Kuru Fasülye

Malzemeler,
İki su bardağı kuru fasulye,
Üç adet soğan,,
Bir çay bardağı mısır özü yağ,
Bir çorba kaşığı domates salçası,
Bir tatlı kaşığı biber salçası,
Bir tatlı kaşığı nane,
İki tane yeşil biber,
100 Gr pastırma,
Bir çorba kaşığı tereyağı,
Tuz, Karabiber,
Tarif,

Fasulyeleri akşamdan ıslatın,sabahleyin haşlayın süzün.
Soğanları yemeklik doğrayın,sıvı yağı tencerede kızdırın soğanlarını içine atın kavurun.
Üzerine domates salçası,biber salçası,küçük doğranmış yeşil biberleri ilave edin,bir iki kere çevirin,süzülmüş haşlanmış fasulyeleri ilave edin.
Üzerini örtecek kadar su koyun,fasulyeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
Ocaktan aldığınız tencereyi bir fırın kabına boşaltın,pastırmayı küçük küçük doğrayın,tere yağını eritin pastırmaları içine atıp kavurun,fasulyelerin üzerine döküp tuzunu serpip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dakika pişirin,nane ve karabiber ekleyip servis yapın.. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Kiremitte Mantarlı Ispanaklı Somon

Malzeme Listesi
1 Yerli Somon
1 Kase Mantar
1 Demet Ispanak Yaprağı
Kaşar Peyniri
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı

Üzeri İçin:
2,5 Su B. Un
1 Yumurta
Tuz
Su

Salata İçin:
Kıvırcık
Roka
Semizotu
Soya Filizi
Domates

Hazırlanışı:
Hamuru İçin:Karıştırma kabımızın içerisine unu ve tuzu koyuyoruz.Ortasını havuz şeklinde açıp yumurtayı kırıyoruz.Ortasından yoğurmaya başlıyoruz.Su ilavesi yaparak kulak memesi kıvamın da hamur yapıyoruz.
İç Harcı İçin:Tenceremize zeytinyağını döküyoruz.Üzerine ince doğranmış mantar,sarımsak ve soğanları ilave edip kavuruyoruz.Doğranan ıspanaklar yapraklarını,tuzu ve karabiberi de döküp kavurmaya devam ediyoruz.
Salatası İçin:Kıvırcık,roka,semiz otu,soya filizi ve domatesleri doğruyoruz.İçerisine zeytinyağı ve tuzu da ilave ederek karıştırıyoruz.
Yerli somonumuzu ortadan 2'ye kesip kılçıklarını ve derisini ayıklıyoruz. Ayıklanan somonları küçük kareler şeklinde doğruyoruz. Balıklarımızı kiremitlerin içerisine paylaştırıyoruz.
Zeytinyağını,tuzunu ve karabiberini döküyoruz. Hazırladığımız iç harcı balıkların üzerine döküyoruz. Harcın üzerine de rendelenmiş kaşar ilave ediyoruz. Hamurumuzu da kiremitlerin büyüklüğünde açıyoruz.
Açtığımız hamurları da ıslatıp kiremitlerin üzerine örtüyoruz. Üzerilerine yumurta sarısı sürüp fırına veriyoruz. Balıklarımızı fırından çıkardıktan sonra salatayla birlikte servis ediyoruz.. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Elmalı Erikli Turta Tarifi

Buzlukta eski turtalardan kalan malzemeleri değerlendirdim. Erik marmelatı da vardı yazdan ve erik çok yakıştı yine. 2 elmadan püre yapıp ekledim sadece. 32 cm.lik borcam turta kalıbında pişirdim.

Malzemeler
*250 gr. tereyağ (oda sıcaklığında),
*1 yumurta,
*2 kaşık yoğurt,
*1/2 su bardağı toz şeker,
*aldığı kadar un (2 bardak beyaz + 2 bardak tam buğday),
*1/2 paket kabartma tozu (1 de oluyor),
*1 tatlı kaşığı vanilya şekeri,,
*4 elma,
*4 yemek kaşığı toz şeker,
*1 silme tatlı kaşığı tarçın,
*kırık ceviz,
*1 kase erik püresi (erikli turtadan kalan),

Yapılışı
Küp doğranmış tereyağ ve diğer malzemelerle serte yakın bir hamur yoğrulur. Üçte ikisi yağlanmış kalıba yayılır. 170 dereceli fırında 1. seviyede alt-üst ayarında hafif pembeleşene kadar pişirilir.
Pişerken hamurun ayrılmış olan üçte birlik kısmı merdaneyle açılıp şeritler halinde kesilir. Turta hamuru fırından çıkarılıp önce elma püresi üstüne de erik marmeladı yayılır. (Erik yoksa elma sayısını 5'e çıkarmak iyi olur tabi.) Üstüne şeritler dizilir ve tekrar fırına atılır, bu sefer 2. seviyede yine 170 derecede pişirilir.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Kakaolu Portakallı Şekerpare

Malzemeler
*150 Gr. Tereyağı,
*2 Yumurta,
*1 Çay B. İrmik,
*1 Çorba K. Kakao,
*2 Çorba K. Pudra Şekeri,
*1 Pk. Vanilya,
*1 Pk. Kabartma Tozu,
*1 Portakal,
*6 Çay B. Un,

Şerbeti İçin:
*3.5 Su B. Su,
*3 Su B. Toz Şeker,
*Yarım Limon,
*1 Portakal Suyu,

Üzeri İçin:
*Turunç Reçeli,

Hazırlanışı:
Şerbetimizi hazırlayıp ılımaya bırakıyoruz. Karıştırma kabına yumurtayı kırıyoruz. Üzerine tereyağını, irmiği, kakao' yu, pudra şekerini, vanilyayı, kabartma tozunu, portakal kabuğu rendesini ve unu da koyup kulak memesi kıvamında hamur yapıyoruz.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlıyoruz. Ortasına hafiften parmağımızı batırıyoruz. F ırın tepsisine koyup önceden ısıtılmış 180 derelik fırında pişiriyoruz.

Fırından çıkan tatlımızı şerbetleyip soğumaya bırakıyoruz. Servis tabağına alıp ortalarına turunç reçelini koyup servis ediyoruz.Afiyet Olsun. Kaynak.Lezzet Derya

Muhallebili Kadayıf Tarifi

Malzemeler:
*Yarım kg kadayıf,
*125g tereyağı+125g margarin,

Muhallebisi için:
*1 lt süt,
*5 yemek kaşığı pirinç unu,
*2 yemek kaşığı toz şeker,

Şerbeti için:
*4 su bardağı toz şeker,
*3,5 su bardağı su,
*birkaç damla limon,

Hazırlanışı:
Margarin ve tereyağını eritip ılıtın. ılınan yağı kadayıfın üzerine dökün. elinizle kadayıfı aça aça yağın kadayıfın her yanına değmesini sağlayın. kadayıfın yarısını elinizle bastırarak orta boy tepsiye yayın.
muhallebiyi yapmak için sütün içine şekeri ve pirinç ununu ekleyin. telle devamlı çırparak pişirin. arada karıştırarak ılıtın. muhallebiyi tepsideki kadayıf üzerine yayın. kadayıfın diğer yarısını da bastırarak öuhallebinin üzerine serin. bunu 180C'de iyice kızarana kadar pişirin. (iyice kızarmazsa şerbeti dökünce beyaz kalır.)

Şerbeti için şekeri ve suyu kaynatın. en son limonu ekleyip bir taşım daha kaynatın. kadayıf sıcak şerbet ılıkken şerbeti kadayıfın üzerine dökün. şerbeti döktükten hemen sonra kadayıf tepsisinin üzerine başka bir tepsi kapatın. (böylece kadayıf kurumaz)
portakal ağacı
Afiyet Olsun. Kaynak.Lezzet Derya

Beşamel Soslu Tavuklu Ispanak

Malzemeler :
* 1 tavuk göğsü,
* 2 soğan,
* 2 diş sarımsak,
* 2 havuç,
* 700 gr. ıspanak,
* 1 domates,

Beşamel sos için:
* Sıvıyağ,
* 2 çorba k. un,
* 2,5 su b. süt,
* tuz, karabiber,
* muskat,

Üzeri için:
* Kaşar peyniri,

Hazırlanışı :
2 adet soğanı yemeklik kesin.Tavaya soğanı ilave edin ve soğanı kavurun.1 adet tavuk göğsünü küp olarak kesin.Soğanların üzerine tavuk etini ilave edin.Daha sonra üzerine küp kesilmiş olan domatesi ilave edin.Daha sonra tavukların üzerine ıspanak yapraları ilave edin ve birlikte soteleyin.Beşamel sosu için ise sıvıyağı tencereye alın.Üzerine 2 çorba kaşığı un ilave edin.Unu kavurun.

Un kavrulduktan sonra Unun üzerine 2.5 su bardağı sütü ilave edin.Daha sonra üzerine tuz ,karabiber ve muskat rendesi ilave edin.Tavuklu ıspanak karışımını fırın kabına alın.Üzerine havuçları dizin.Üzerine beşamel sosu dökün.Beşamel sosun üzerine kaşar peynir rendesi ilave edin.Daha sonra önceden ısıtılmış olan 180 dercelik fırında pişirin.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem

Oktay Usta Enginar Çanağinda Beşamelli Kuzu

Malzemeleri,
5 enginar,
300 gr.kuzu eti,
1 soğan,
2 diş sarımsak,
1 çorba k.salça,
1 domates,

beşamel sos için:,
1.5 su b.süt,
1 çorba k.un,
sıvıyağ,
tuz,karabiber,
muskat,

Hazırlanışı,
Enginarları kabukları ile birlikte düdüklü tencerede su ile birlikte yarım saat haşlayın. Daha sonra enginarların ortasındaki yaprakları ve tüylü kısmı temizleyerek yenebilecek bölümü ortaya çıkartın. Kuzu etlerini sıvıyağda soteleyin. Daha sonra üzerine soğanını,sarımsağını ilave edin. Birlikte sotelenirken üzerine domates ve salça ilave edin. Biraz su ilavesi ile iyice pişirin. Pişen etleri enginar çanaklarına doldurun. Diğer tarafta sıvıyağda unu sararana kadar kavurup süt ilave ederek ince bir beşamel sos hazırlayın. Etlerin üzerine beşamel sosu dökerek paylaştırın. Bir dilim dometes üzerine kapatıp fırında yaklaşık yarım saat pişirin.Çıkarmadan 5 dakika önce kaşar peyniri rendesini koyun. Kızarınca fırından alıp önce yapraklarından başlayarak (yaprakların enginara değen uç kısımlarını) afiyetle yiyebilirsiniz. Gerçekten nefis bir saray yemeği
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Oktay Usta Çikolata Ve Meyve Işte Birarada

MEYVELİ ÇİKOLATALI FONDÜ:
yarım kg çilek,
1 ananas,
1 kivi,
1 muz,
2 çorba k. hindistan cevizi,
3 çorba k. toz badem,
150 gr bitter çikolata
,
HAZIRLANIŞI:
Çöp şişlere meyveleri dizin. Ananası, kiviyi ve muzu dilimleyerek takabilirsiniz. Şişleri
erimiş çikolataya batırın. Daha sonra dövülmüş cevize veya bademe veya fıstığı veya
hindistan cevizine batırıp sert bir meyveye(mesela kavuna)batırarak güzel bir meyve
arajmanı yapın.
MEYVE YEMEYEN ÇOCUĞUNUZ VEYA EŞİNİZ BU SUNUMA BAYILACAK.

Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Ebegümecili Bulgur Pilavı

Malzemeler:
(5 kişilik)
2 su bardağı pilavlık bulgur,
1 bağ ebegümeci,
1 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı salça,
zeytintağı,
tuz,
karabiber,
3 su bardağı sıcak su,

Hazırlanışı:
Ebegümeciler ayıklanıp, iyice yıkanır. Kaynar suda çok hafif haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülür ve doğranırlar. Bir tencerede zeytinyağı ısıtılır ve küçük küçük doğranmış soğan ilave edilip, soğanlar kavrulur. Üzerine hafif haşlanmış ve doğranmış olan ebegümeciler eklenir. Ebegümeciler soğanla birlikte çevrilerek kavrulur. Üzerine salça konulur ve bir iki çevrilir. Bulgur, tuz ve karabiber de bu karışıma eklenir ve bir iki dakika birlikte kavrulur. Tencereye 3 su bardağı sıcak su konulur ve ağzı kapatılarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Pişince altı kapatılır ve bir süre demlendirilir. Demlenen pilav servis tabağına alınır ve yanında yoğurt ile servis edilir.
AFİYET OLSUN

Garnitürlü Pilav Tarifi

Malzemeler:
2 su bardağı pirinç,
2 su bardağı su,
1 su bardağı bezelye,
2 adet patates,
tuz,

Yapılışı: 
Yemeği yapmaya başlamadan önce patatesleri ve bezelyeyi haşlayın.Yumuşak hale gelince patatesler pirincinizi yıkayabilirsiniz.Tencerede şehriyeleri kavurun ve pirinci ekleyin.Bir kaç kez karıştırarark kavurmaya devam edin.Bu esnada patatesleri kare şeklinde minik minik doğrayın ve bezelye ile birlikte ekleyin.Hemen suyu da ilave edin ve kaynamaya bırakın.Tabi tuzu atmayı unutmamak gerek.Pilavın tadını verenlerden biri de tuzdur.Sonradan eklenirse bir işe yaramaz.Suyunu çekince ocağın altını kapatın ve demlenmeye bırakın..
Afiyet Olsun
X